L'alcalde de South Bend, Pete Buttigieg, durant un míting a Iowa
L'alcalde de South Bend, Pete Buttigieg, durant un míting a Iowa
Des Moines

Buttigieg supera per poc Sanders a Iowa al recompte parcial de les primàries demòcrates

Un dels favorits, l'exvicepresident Joe Biden, té un fort revés i ss situa en quarta posició

RedaccióActualitzat

Pete Buttigieg, un dels candidats més desconeguts de la primàries del Partit Demòcrata, ha agafat un mínim avantatge sobre el senador Bernie Sanders en el polèmic caucus d'Iowa, segons uns resultats encara provisionals.

Amb un 71% escrutat, l'exalcalde de South Bend, a Indiana, obté el 26,8% dels delegats. El segueix de prop Bernie Sanders, representant de l'ala més esquerrana del partit i que fa quatre anys es va enfrontar a Hillary Clinton, amb un 25,2%. Sanders, però, és qui acumula més vot popular: 28.220 sufragis, davant dels 27.030 de Buttigieg. 

En tercera posició hi ha la també senadora Elizabeth Warren, amb un 18,4% dels vots. Un dels favorits, l'exvicepresident Joe Biden, pateix un fort revés i queda en quarta posició, amb un 15,5% dels vots.

 

El senador Bernie Sanders es dirigeix als seus seguidors a Des Moines
El senador Bernie Sanders es dirigeix als seus seguidors a Des Moines (Reuters / Jim Bourg)

 

Ridícul en el recompte

Els resultats s'han difós aquest dimarts a la nit, molt més tard del que es preveia a causa dels problemes en el recompte dels vots.

L'escrutini de la primera cita de les primàries demòcrates ha estat caòtic, amb incidents tècnics i diverses incongruències, la qual cosa ha obligat a ajornar els resultats.

Els caucus d'Iowa són l'inici de les primàries del Partit Demòcrata per escollir el candidat a la Casa Blanca. El guanyador s'enfrontarà a Donald Trump en les eleccions del 3 de novembre.

Després del caos demòcrata, Trump no ha desaprofitat l'oportunitat i no ha trigat gens a burlar-se dels seus rivals:

 

"El caucus demòcrata és un desastre total. No funciona, igual que quan van dirigir el país. Recordeu els 5.000 milions de dòlars de la web de l'Obamacare, que hauria d'haver costat un 2% d'aquesta quantitat. L'única persona que pot proclamar una gran victòria a Iowa ahir a la nit és Trump"

Exalcalde d'una ciutat mitjana d'Indiana

Buttigieg, de 38 anys, és el candidat més jove de les primàries demòcrates. La seva única experiència política és haver estat alcalde de South Bend, una ciutat mitjana de l'estat d'Indiana, al Midwest dels Estats Units, durant vuit anys, des del gener de 2012 fins a l'1 de gener passat.

Veterà de la guerra de l'Afganistan, és el primer aspirant seriós a guanyar les primàries d'un dels dos grans partits que és obertament homosexual i, de fet, està casat amb Chasten Glezman, un professor d'institut.

Format a Harvard i Oxford, Buttigieg parla set idiomes. 

 

 

 

ARXIVAT A:
Estats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut