Pla general de veïns de Vic i pessebristes comentant un dels aparadors amb un dels treballs el desembre del 2021. (Horitzontal)
Pla general de veïns de Vic i pessebristes comentant un dels aparadors amb un dels treballs el desembre del 2021. (Horitzontal)

Pessebres en aparadors de botigues de Vic, l'alternativa per mantenir viva la tradició en època de pandèmia

Actualitzat

ACN Vic.-Pessebres en aparadors de botigues de Vic com a alternativa a les tradicionals exposicions a l'interior de locals. És la iniciativa de l'Associació de Veïns Barri Vic Nord per aquest Nadal. L'any passat van posar-ho en marxa per les restriccions de la covid-19 i enguany s'han volgut "curar en salut". La por a noves restriccions i el fet que els impulsors són persones grans els ha portat a repetir l'experiència per evitar massificacions a interior. L'any passat ja va tenir molt bona acollida i la prova és que enguany se n'exposen més, fins a una quarantena. "No m'hauria imaginat exposar a un aparador", afirma Joan Segalés, un dels pessebristes participants. De de l'associació proposaran ampliar-ho a altres barris de cara a l'any vinent.

Una quarantena de pessebres de petit format i de diferents disciplines artístiques i estils s'exposen aquests dies a aparadors de Vic. La iniciativa va néixer l'any passat per la pandèmia, quan les restriccions feien inviable obrir les exposicions a locals. Va anar tant bé que enguany ho han volgut repetir per evitar aglomeracions. "No ens hem basat en cap norma, ho vam decidir fa setmanes perquè no ens en fiàvem i perquè la majoria som persones grans", explica a l'ACN el president de l'Associació de Veïns Barri Vic Nord, Toni Matas. En aquell moment, la situació epidemiològica no havia empitjorat, però no es volien arriscar a nous tancaments. L'experiència de l'any passat va ser molt positiva, sobretot perquè van veure que els pessebres arribaven a molta més gent pel fet d'estar en un aparador. Ara bé, alguns d'ells també admet que "no és el mateix". El fet de fer-ho en un local crea un "caliu social" i un intercanvi d'impressions entre creadors i visitants. Així ho creu Joan Segalés, pessebrista de Calldetenes que enguany ha portat cinc treballs a la iniciativa. Tots els que mostra a Vic són reproduccions a petita escala d'ermites de la Vall de Boí . Per a cadascuna d'elles, ha tardat un any. Malgrat no tenir el mateix efecte, admet que l'aturada d'activitat per la pandèmia els hauria refredat les ganes de seguir creant. "L'exposició a aparadors ens ha salvat dos anys i veurem l'any que ve com ho fem", afegeix. Qui també exposa alguns treballs és el pessebrista Josep Maria Serra, també de Calldetenes. En el seu cas, n'ha portat 4 elaborats per ell mateix i amb figures de l'artista Montserrat Ribes i també d'estil hebreu. Destaca que són feines molt creatives i que la seva manera de treballar se centra en fer fotografies i visitar els llocs que després reprodueix en un pessebre de mida gran. Per Serra, exposar a aparadors és una bona iniciativa perquè permet arribar a més gent i les botigues estan "encantades" de tenir-los. Si bé bona part dels pessebres es poden veure sobretot a establiments del barri Vic Nord, enguany també s'ha estès a altres punts de la ciutat, com ara a la plaça Major. "L'any vinent proposarem a altres associacions de Vic de fer el mateix perquè s'animin" i poder fer créixer el projecte. Els pessebristes participants són de diferents punts d'Osona. Entre els carrers inclosos a la iniciativa hi ha el carrer de Gurb, la ronda Camprodon, el carrer Manlleu o el portal de la Rambla, entre d'altres. Es podran veure fins després de Reis.

Anar al contingut