Una imatge és real i l'altra és un muntatge
Una imatge és real i l'altra és un muntatge
ANÀLISI

Però... quin Varufakis és el de debò?

Enllaç a altres textos de l'autor Lluís Caelles

Lluís Caelles

Subcap de la secció d'Internacional de TV3

@LluisCaelles
Actualitzat

L'aparició d'un vídeo en què el ministre de Finances grec fa botifarra, suposadament als alemanys, ha tibat, encara més, la tensió entre els governs de Berlín i d'Atenes. Més enllà d'això, però, s'ha convertit en un sainet en què distingir la veritat de la mentida sovint és difícil. Negatives contundents. Acusacions contundents. Falsificació d'imatges. Un relat gairebé d'intriga.

Però... quin Varufakis és el de debò? El que fa botifarra mentre cita Alemanya, o el que no en fa? M'ho pregunta moltíssima gent. I m'he decidit a mirar d'explicar-los el que en sé en quatre ratlles (o unes quantes més, perquè la història té trames, subtrames, personatges diversos i girs argumentals).

  1. El vídeo musical: Fa un mes, el programa d'humor "Neo Magazine Royal", del segon canal de la televisió pública d'Alemanya, la ZDF, va emetre un vídeo musical satíric. Un actor que imita Varufakis se'n riu del polític grec, dels alemanys, del mort i de qui el vetlla. I al final... molt al final... deixa anar una mena d'esquer: el ministre de Finances grec, el de debò, fa una botifarra mentre diu que la dedica a Alemanya.

    La imatge correspon -diuen des del programa- a una conferència que Varufakis, economista, va fer al "Subversive Festival" de Zagreb el 2013. Curiosament, la xerrada sencera (amb la botifarra de l'actual ministre) és YouTube només des de fa un mes i mig.
     
  2. El tsunami informatiu: Els mitjans alemanys localitzen el vídeo a YouTube i es llancen en tromba contra Varufakis. El presentador estrella del primer canal, Günther Jauch, li passa el vídeo al ministre durant una entrevista i davant cinc milions d'espectadors. Varufakis nega que sigui veritat, i manté amb contundència que és un muntatge: "la conferència és real, l'àudio també, però la botifarra, no", diu.
     
  3. "El vídeo de la botifarra és fals": En un gir argumental sorprenent, Jan Böhmermann, presentador del programa satíric de la ZDF que va empènyer la bola de neu, assegura que el dit de Varufakis és fals. "Els muntadors digitals del programa "Neo Magazine Royal' han manipulat les imatges i han "fet fer botifarra a Varufakis". Volien, diu, "evidenciar la falta rigor amb què treballen els mitjans de comunicació". A la sala d'edició fins i tot fan una versió del vídeo on el polític grec acaba fent la V de "victòria". Böhmermann mostra la suposada imatge real: Varufakis mou el braç sense fer cap gest obscè.

    S'acaba aquí la història? Nooo!!!
     
  4. "El vídeo de la botifarra és autèntic." Últim, fins ara, cop d'efecte: el responsable de la gravació i edició de la conferència de Varufakis assegura des de Zagreb que el contingut penjat a internet, on l'economista grec fa el gest amb el dit del mig... "no està manipulat".

Engany rere engany. El programa "Neo Magazine Royal" va agafar la realitat, la va adulterar i la va invertir. El Varufakis de la botifarra no estava creat per ordinador. Era el de debò. I el que feia una xerrada sense cap gest obscè... aquest era el de mentida.

Torno a l'inici. Quin Varufakis és el de debò?

El relat, almenys les pàgines del qual coneixem fins ara, ens porta a dir que el material no adulterat és el que mostra l'actual ministre fent la botifarra.

Dit això... una reflexió...

"La veritat del cas Varufakis" difícilment se certificarà amb claredat. El ministre insistirà que ell no va fer cap botifarra. L'equip de "Neo Magazine Royal", el "Bild" l'"ARD", els periodistes de Zagreb, testimonis de la xerrada... diran que sí que la va fer.

I nosaltres ens creurem el que vulguem creure'ns. Perquè en aquest sainet, les veritats no s'han succeït, s'han acumulat.

Anar al contingut