Barcelona

Permetre el vot dels immigrants o rebaixar l'edat per poder votar, mesures per combatre el desinterès per la política

Preocupat pel desinterès creixent que la política i els polítics generen entre la ciutadania, el govern català va encarregar un informe per conèixer quins són els motius que han fet que els ciutadans mantinguin, cada cop més, una actitud més distanciada. Ara se n'han conegut els resultats i, en paral·lel, les iniciatives que, a tenor de l'estudi, caldria dur a terme per reactivar l'interès per la política. Entre aquestes, hi ha la de permetre el vot dels immigrants que faci temps que viuen aquí o rebaixar l'edat del dret de vot per sota dels 18 anys.

Actualitzat

L'objectiu del govern català és que a finals d'any s'acordi un pla d'actuacions per combatre el desinterès per la política i es faci una comissió de seguiment. L'informe sobre la desafecció política l'han dut a terme representants de l'equip d'investigadors de la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Fundació Bofill, coordinat per l'exconseller de Justícia, Josep Maria Vallès.

L'estudi detecta que els ciutadans dubten de la seva capacitat d'influir en les decisions polítiques, els costa entendre la política i valoren poc les institucions. A més, conclou que el cas català no és una anomalia, sinó que encaixa amb la situació que es viu a altres països democràtics.

El document proposa una cinquantena de mesures per combatre l'abstenció electoral i el desinterès per la política. Entre les més destacades hi ha la de rebaixar l'edat del dret a vot, que ara és de 18 anys. També s'inclou reconèixer el dret a votar dels immigrants comunitaris i no comunitaris que comptin amb un temps mínim de residència.

També hi ha altres iniciatives que podrien estudiar-se en un futur pròxim, com ara ampliar els dies, els horaris i les tècniques per anar a votar, promoure la formació política a l'ensenyament obligatori i -per si els polítics també tinguessin alguna cosa a veure amb la desafecció- elaborar un codi de comportament que els comprometi.

El document proposa que l'administració, els partits polítics i els mitjans de comunicació siguin més transparents, més clars i participatius davant dels ciutadans.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut