La presó preventiva a Breivik s'allarga 12 setmanes més
Breivik ha efectuat una salutació feixista a la seva entrada a la sala (Foto: EFE)
Oslo

Perllonguen 12 setmanes la presó preventiva a Breivik

Un tribunal d'Oslo ha decidit prorrogar la presó preventiva de l'ultradretà Anders Behring Breivik, autor confés del doble atemptat del 22 de juliol del 2011 a Oslo i l'illa d'Utoya en el qual van morir 77 persones. Segons la jutge, la decisió es basa en el perill que podria suposar la llibertat de l'acusat, ja que podria repetir els fets. D'aquesta manera, es garanteix que Breivik estarà tancat abans de la celebració del judici, fixat per al 16 d'abril.

RedaccióActualitzat
En la vista celebrada aquest dilluns, Breivik ha reiterat que assumeix els fets, però s'ha declarat innocent, ja que considera que va actuar "en una situació d'emergència" per al seu poble, la seva cultura i el seu país. "Els atacs contra el complex governamental anaven dirigits contra traïdors que cometen una destrucció cultural, la deconstrucció del grup ètnic noruec", ha declarat Breivik a la sala.

L'acusat, a més, ha reclamat la seva posada en llibertat "immediata" al considerar-se innocent i ha sol·licitat que se'l condecori per al que ell considera "actes patriòtics".

La vista ha estat la segona oberta al públic des de la seva detenció fa sis mesos, però la primera en la que ha accedit a deixar-se fotografiar. L'ultradretà ha reiterat que no pensa sotmetre's a més exàmens psiquiàtrics sol·licitats per els tribunals. A més, ha titllat de "ridícul" l'informe que ja se li ha realitzat i del qual s'extreu que pateix "esquizofrènia paranoide".

Rere la valoració de l'estat mental de Breivik, un tribunal d'Oslo ha de decidir si traslladar-lo a l'hospital psiquiàtric de Dikemark, als voltants de la capital, o si, en el cas que aquest no reuneixi les mesures de seguretat necessàries, romandre a Ila per ser observat.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut