Pérez de los Cobos sortint de l'Audiència Nacional després de declarar en el judici contra l'excúpula dels Mossos
Pérez de los Cobos sortint de l'Audiència Nacional després de declarar en el judici contra l'excúpula dels Mossos (ACN / Pol Solà)

Pérez de los Cobos recorre el seu cessament per l'informe sobre el 8M

Grande-Marlaska va destituir el coronel de la Guàrdia Civil després de l'informe que investigava la possible influència de la manifestació del 8M en l'expansió del coronavirus

Actualitzat

Quan fa un mes del seu cessament, el coronel Diego Pérez de los Cobos ha presentat un recurs davant del Ministeri de l'Interior per la seva destitució com a cap de la comandància de la Guàrdia Civil de Madrid.

La destitució de Pérez de los Cobos va arribar poc després que la policia judicial de la comandància de Madrid, que ell dirigia, entreguessin a la jutge l'informe sobre la manifestació del 8M a Madrid i la seva possible influència en la propagació del coronavirus.

 

 

El cessament, poc després de filtrar-se l'informe, va ser per pèrdua de confiança i per una reconfiguració del ministeri, segons va assegurar el ministre Fernando Grande-Marlaska. Posteriorment, però, fonts d'Interior van apuntar que la raó del cessament va ser no haver facilitat informació de les actuacions que duia a terme la Guàrdia Civil en el marc de la causa judicial del 8M.

En diverses ocasions, Grande-Marlaska ha assegurat que en cap moment es va demanar al coronel el contingut de l'informe, sinó sobre si l'havia traslladat a la jutgessa Carmen Rodríguez-Medel. A més, el ministre va dir que no volia donar detalls del cessament per respecte a la carrera professional de Pérez de los Cobos.

Segons apunta l'agència Efe, serà el mateix Grande-Marlaska qui haurà d'estudiar el recurs del coronel contra el cessament, signat pel secretari d'estat de Seguretat, Rafael Pérez.

 

El coronel Diego Pérez de los Cobos, durant el seu testimoni en el judici del procés
El coronel Diego Pérez de los Cobos, durant el seu testimoni en el judici del procés (ACN)

 

La Moncloa culmina la remodelació de la cúpula de la Guàrdia Civil

La destitució de Pérez de los Cobos va desencadenar una crisi a la Guàrdia Civil. L'endemà del cessament de Pérez de los Cobos va dimitir el número dos de l'institut armat, el director operatiu adjunt (DAO) Laurentino Ceña, i, dos dies després, Grande-Marlaska va destituir el número tres del cos, el tinent general Fernando Santafé.

Com a relleu de Ceña, el ministeri va nomenar el fins aleshores general en cap del Servei d'Informació de la Guàrdia Civil, Pablo Salas, i al lloc de Santafé hi va situar el general de Divisió Félix Blázquez González.

Aquest dimarts, el Consell de Ministres ha culminat la remodelació de la cúpula amb el nomenament de dos nous generals de Brigada (Moisés González Sesma i Valentín Díaz Blanco) i dos generals de Divisió (José Ignacio Criado García-Legaz i Carlos Crespo Romero).

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Fernando Grande-MarlaskaGuàrdia Civil8M
Anar al contingut