Barcelona

Pérez de los Cobos i Nieto s'assenyalen mútuament per les càrregues de l'1-O

TV3 té accés a les declaracions al jutjat 7 de Barcelona del coordinador del dispositiu per impedir l'1-O i l'aleshores secretari d'estat de Seguretat

Roger Rovira / Marta PlanellasActualitzat

Contradiccions i falta d'informació sobre el dispositiu sobre l'1-O són el denominador comú de les declaracions de Diego Pérez de los Cobos i l'exnúmero 2 d'Interior José Antonio Nieto, al jutjat de Barcelona que investiga les càrregues del dia del referèndum

El coronel de la Guàrdia Civil i l'aleshores secretari d'estat de Seguretat, José Antonio Nieto, són les dues persones que els advocats dels ferits apunten com a responsables de les càrregues.

El jutjat 7 de Barcelona els va fer declarar com a testimonis a principis de l'estiu. Concretament, el 18 de juny Nieto, i l'11 de juliol, Pérez de los Cobos. Un interrogatori mai vist fins ara. TV3 ha tingut accés a les gravacions.
 

Mig any després del referèndum de l'1 d'octubre, el coronel Pérez de los Cobos, coordinador de l'operatiu per impedir les votacions, prenia possessió com a cap de la Guàrdia Civil de Madrid. Un acte presidit pel seu superior, l'aleshores secretari d'estat José Antonio Nieto.

Tots dos estan en el punt de mira de les acusacions com a responsables de les càrregues de l'1 d'octubre. En les seves declaracions al jutjat de Barcelona que ho investiga, es passen la pilota sobre detalls de l'operatiu.

José Antonio Nieto, secretari d'estat de Seguretat: "Qui contestarà aquesta pregunta és el director del Gabinet de Coordinació i d'Estudis, el coronel Pérez de los Cobos."

Diego Pérez de los Cobos, coordinador del dispositiu contra el referèndum de l'1-O: "La funció del Gabinet és comentar-ho amb el secretari d'estat, que ell sí que és a la cadena de comandament."

El coronel Diego Pérez de los Cobos


I més declaracions contradictòries entre tots dos.

Advocat acusació: "Sabia de l'elecció de centres i el criteri, o no va supervisar res en aquest sentit?"

Diego Pérez de los Cobos: "D'això, res m'havien de dir a mi, ni em van dir res."

Advocat acusació: "Qui va elaborar el llistat?"

José Antonio Nieto: "Li ha de fer aquesta pregunta al senyor Pérez de los Cobos." 

 

Nieto i Pérez de los Cobos, durant la reunió de la Junta de Seguretat del 28 de setembre del 2017 (ACN)
 

L'operació policial va mobilitzar 12.000 agents. Pérez de los Cobos coordinava i supervisava el dispositiu més gran que s'ha desplegat mai, un fet que contrasta amb la seva declaració al jutjat.

Jutge d'instrucció 7 de Barcelona: "Es va donar alguna mena d'ordre de carregar contra els congregats, sap vostè, o al seu nivell?"

Diego Pérez de los Cobos: "No."

Respostes a unes preguntes que De los Cobos diu que són responsabilitat dels caps que hi havia a les escoles. I així fins a cinc hores d'un interrogatori pesat que acaba amb la paciència d'un advocat -que fa una pregunta qüestionada després pel jutge- i que fa que el coronel es molesti.
    

Advocat acusació: "Crec entendre que vostè, com a coordinador, respecte de l'actuació concreta dels comandaments policials i subcomandaments, no en tenia ni idea. No tenia ni idea del que passava sobre el terreny? 

Diego Pérez de los Cobos: "Això és una pregunta o és una cosa més desagradable?"

 

José Antonio Nieto, exnúmero 2 del Ministeri de l'Interior


Elaborar els criteris generals d'actuació i organitzar trobades de coordinació entre Mossos, Policia Nacional i Guàrdia Civil són algunes coses concretes que diu que va fer Pérez de los Cobos. Tant ell com el secretari Nieto mostren un gran desconeixement dels detalls de l'operació, així com dels lesionats. 300 van denunciar al jutjat, i el jutge l'hi recorda.

José Antonio Nieto: "Hi ha persones que la lesió és una erosió cutània, una esgarrapada...

Jutge: "Això seria gairebé més els comunicats dels agents de policia, més que dels lesionats. Hi ha més de deu persones amb tractament mèdic i hi ha més d'un trencament d'os." 

Mapa interactiu: memòria audiovisual de l'1-O 


Durant l'1-O, Pérez de los Cobos i José Nieto van seguir els esdeveniments des del centre de coordinació de la delegació del govern espanyol a Barcelona. Allà, De los Cobos rebia la informació del cap de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, amb qui parlava per telèfon. El cas, amb dos anys d'investigació, acumula ja 50 policies imputats, i això no agrada al que va ser secretari d'estat.

José Antonio Nieto: "Equiparar des d'un tribunal que una persona agredeixi un policia, o que un policia faci servir legítimament la força, i li pugui causar algun tipus de lesió lleu a una altra persona, em sembla molt seriós, molt greu." 

Aquesta declaració de l'exesecretari d'estat criticant el tribunal evidencia, segons els advocats del cas que, tot i que Nieto hi anava com a testimoni, en alguns moments es va defensar com si fos un acusat.

 

 

 


 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés catalàJudicialPolicia NacionalGuàrdia Civil
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut