Pérez de los Cobos arribant al Suprem el febrer de 2018
Pérez de los Cobos arribant al Suprem el febrer de 2018

Pérez de los Cobos, assenyalat com a còmplice del suborn al xòfer espia de Bárcenas

L'actual líder del PP, Pablo Casado, circumscriu aquests fets a una etapa anterior i promet fer net

Redacció/ACNActualitzat

El tinent coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos hauria estat l'encarregat de supervisar que tots els agents implicats en l'operació d'espionatge contra Luis Bárcenas signessin els talons per pagar el seu còmplice, el xòfer de l'extresorer del PP. Això ho assegurava diumenge passat a El País l'exnúmero dos del Ministeri de l'Interior Francisco Martínez Vázquez.

"Des del policia que demanava els fons per pagar els seus confidents fins a la cúpula d'Interior, un per un", sostenia a l'entrevista Martínez Vázquez sobre el paper de supervisió de l'oficial de la Benemèrita en tot plegat.

Pérez de los Cobos va ser cessat com a cap de la Guàrdia Civil per "pèrdua de confiança" per l'actual ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, després d'haver-se filtrat a la premsa un informe elaborat pels seus agents sobre la relació entre la propagació de la Covid-19 i la manifestació feminista del 8 de març.

A més, el tinent coronel va ser el responsable de la coordinació de tots els cossos policials durant el dispositiu de seguretat per al referèndum de l'1 d'octubre.

En l'entrevista a la capçalera del Grupo Prisa, Martínez Vázquez també assenyala la corresponsabilitat de l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz.

Fons reservats

Els documents aportats durant la investigació constatarien que el govern de Mariano Rajoy va pagar 53.000 euros dels fons reservats a Sergio Javier de los Ríos Esgueva, xòfer de Luis Bárcenas, perquè espiés l'extresorer.

El 13 de juliol del 2013, Jorge Fernández Díaz va donar a Francisco Martínez el nom del conductor del cotxe de Bárcenas perquè el seu número dos iniciés l'operació.

Un informe de la Unitat d'Afers Interns de la Policia Nacional apunta a l'existència d'indicis que implicarien el mateix expresident Rajoy, i Martínez va insinuar diversos cops que el CNI estaria implicat en tot aquest afer.

Casado: "Caurà qui hagi de caure"

El líder del PP, Pablo Casado, ha afirmat aquest dilluns en una entrevista a la COPE que no li tremolarà la mà per fer net en el partit si es demostra alguna vinculació entre membres de la formació i el cas Kitchen sobre espionatge pagat amb fons de l'Estat per tapar el finançament il·legal del PP, malgrat que ha circumscrit la qüestió a les etapes anteriors a la seva direcció.

"Caurà qui hagi de caure", ha afirmat, mentre assegurava que la seva formació col·laborarà amb la justícia "si es necessita alguna informació". En tot cas, ha advertit que no acceptarà "una doble vara de mesurar" i ha preguntat per què no es demana al líder del PSOE, Pedro Sánchez, que respongui "pels GAL o el cas Filesa".

El líder del PP ha promès "exemplaritat", alhora que ha criticat el que considera "propaganda" de l'executiu espanyol contra la seva formació. Ha expressat els seus dubtes sobre la Fiscalia, dirigida, ha dit, per una "comissària política" com l'exministra socialista Dolores Delgado.

En tot cas, ha afirmat que ell es va comprometre a tallar amarres amb qualsevol "conducta no exemplar del passat". I ha afegit: "Estic disposat a ser exemplar i dir que qui la fa la pagarà, esclar que sí. És el meu compromís amb els afiliats, i posarem el focus per saber quina responsabilitat s'ha  d'atribuir a cadascú."

ARXIVAT A:
Corrupció
Anar al contingut