Pere Aragonès, a Madrid: "L'Estat s'ha d'atrevir a guanyar democràticament"

El president de la Generalitat alerta el PSOE i Podem que la taula de diàleg és "una oportunitat històrica" que no es pot desaprofitar i que difícilment es tornarà a repetir

Arola Cumeras i BantulàActualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una conferència a Madrid en què ha insistit en què un referèndum per la independència "és necessari" i que l'Estat Espanyol "s'ha d'atrevir a guanyar-lo democràticament".

L'origen del conflicte polític amb Catalunya, per Aragonès, és la "incapacitat que han demostrat les institucions de l'estat de facilitar un referèndum". Pel president, "decidir com viure, sense por i en llibertat, és el que fan les democràcies madures com Escòcia o el Quebec", i és "el camí a recórrer".

Ha insistit que "la imposició no portarà a cap victòria" i considera que cal apostar de manera "sincera" per "la negociació i el diàleg", ja que "en democràcia tots els projectes han de ser possibles".

Pel que fa a la taula de diàleg, ha assegurat que "el que en frena l'avanç és que no hi ha propostes per part de les institucions de l'estat" i ha alertat PSOE i Podem que aquesta és una "oportunitat històrica" que no es pot "desaprofitar" i que "difícilment es tornarà a repetir". 


Sense data per la taula de diàleg

Aragonès també ha parlat de la taula de diàleg amb l'Estat. Ha afirmat que "especular, jugar amb el temps o dilatar les negociacions no són opcions que es puguin assumir" i que "només contribueixen a generar dubtes".

Pel president, "no hi ha excusa per no avançar" i "és moment de parlar de propostes" per demostrar que "la negociació és sincera".

Manuela Carmena, exalcaldessa de Madrid accedeix a l'acte del Club Siglo XXI, en què també ha intervingut Pere Aragonès
Manuela Carmena, exalcaldessa de Madrid, i el president Pere Aragonès (ACN/Andrea Zamorano)

A finals de desembre, el president espanyol Pedro Sánchez, va dir que la mesa es reuniria "segur", però sense especificar cap data. Va afirmar que "la prioritat de la ciutadania és superar la pandèmia i la recuperació econòmica".

La darrera reunió de la taula de diàleg va ser pel setembre i el president de la Generalitat va defensar-hi sobretot l'amnistia dels presos independentistes i el referèndum. El president espanyol va certificar que es trobaven en posicions "molt allunyades".


El català a l'escola "no es toca"

El president Aragonès ha remarcat que el català és la llengua "comuna, de progrés i cohesió social a Catalunya". Ha dit que "hi ha decisions" que alteren la "voluntat popular", com les "d'una cúpula judicial molt polititzada".

Un exemple, al seu parer, va ser "el de la sentència de l'Estatut", votada en referèndum, i "avui hi ha un nou exemple amb el qüestionament de la immersió lingüística a l'escola, que és un model d'èxit".

El líder de l'executiu ha afegit: "No hi ha cap conflicte lingüístic a Catalunya, hi ha interessos per fracturar la societat catalana i sumar vots a la resta de l'estat. Els que pretenen obtenir rèdits electorals no se sortiran amb la seva." "El català a l'escola no es toca", ha reblat.
 

Les revelacions de Villarejo sobre el 17-A

L'excomissari de Policia José Manuel Villarejo, en el marc d'un judici contra l'expolicia per espionatge, ha dit que els atemptats van ser un "error greu" del CNI.

Aragonès s'hi ha referit i ha demanat: "Que s'actuï amb la màxima transparència per dissipar qualsevol tipus de dubte. I si hi ha dubtes, que s'aclareixin i que es depurin responsabilitats." Ha afegit que les declaracions generen "dolor sobre el dolor de les víctimes del 17-A". 
 

Manuela Carmena ha introduït l'acte

La conferència de Pere Aragonès, al Club Siglo XXI de Madrid, ha estat introduïda per l'exalcaldessa de la ciutat Manuela Carmena, qui ha dit sentir-se "feliç i honorada" de ser present a l'acte i ha tingut paraules de lloança pel president.

L'espai escollit ha estat tradicionalment un punt de trobada de la dreta espanyola i de sectors allunyats de l'independentisme. El mateix lloc va acollir les conferències de diversos predecessors de Pere Aragonès: Jordi Pujol i Pasqual Maragall. I també Josep Tarradellas, l'any 1985.

ARXIVAT A:
Generalitat de CatalunyaPere Aragonès
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut