Oficina de Triodos a Girona (Wikimedia Commons)

Per què Triodos ha deixat 7.500 clients a Espanya amb una inversió bloquejada?

Van invertir en una versió de les participacions preferents de la banca ètica

Jordina Molas Salort

Des de fa 40 anys, els clients de Triodos tenien l'opció d'invertir els seus estalvis en una mena d'accions del banc. El nom podia portar a confusió, perquè es diuen CDA, Certificat de Dipòsit d'Accions. I a la pràctica no són ni dipòsits ni accions, sinó que donen dret a cobrar dividends, però no dret a vot a l'entitat.

Aquestes participacions es podien comprar i vendre entre els mateixos clients, en un mercat intern, i servien al banc per finançar-se. És un producte que recorda el funcionament de les participacions preferents amb les quals obtenien capital les caixes d'estalvi i que van atrapar centenars de milers de petits estalviadors que van perdre els seus estalvis amb la crisi del 2008.


Triodos tanca definitivament el mercat al 2021

Amb l'arribada de la pandèmia i la incertesa, hi va haver un excés de peticions per vendre les participacions, però no hi havia clients disposats a comprar-ne, i Triodos va acabar tancant el mercat.

I això ha fet que, des de fa un any, els clients tinguin els diners atrapats i no els puguin recuperar. Com a solució transitòria, l'entitat acaba d'aprovar en assemblea un programa de recompra de gairebé 14 milions i mig d'euros. Tenen prioritat els afectats que més ho necessitin, però tenint en compte que cada participació ha perdut un 30 per cent del seu valor i es pagarà a 59 euros.

I a partir de l'any que ve, s'ha decidit que aquests títols surtin a cotitzar en un mercat públic, com si fos la borsa, i això podria obrir la porta a l'especulació.

7.500 titulars de CDA a Espanya

A Espanya, hi ha 7.500 titulars de CDA. Vista la situació, hi ha afectats que s'han començat a mobilitzar.

El Col·lectiu Ronda ha rebut unes 200 consultes i ja té a punt les primeres demandes. Argumenten que se'ls han modificat les condicions i el producte ja no és el mateix, perquè ara cotitzarà i estarà exposat a l'especulació i fins ara tenia un preu regulat. I que si haguessin sabut que acabaria així, no l'haurien subscrit.

Hi ha casos en què els diners invertits arriben als 250.000 euros, tot i que també n'hi ha que hi han posat uns 4.000 o 5.000 euros. A banda de la pèrdua econòmica, els clients se senten enganyats i decebuts perquè havien confiat en la banca ètica perquè no portés a terme pràctiques més en línia amb la banca tradicional.

El banc defensa que el producte respon als criteris d'honestedat i transparència en els quals sempre s'ha basat i que es va vendre com a producte de risc i es va explicar bé.

 

ARXIVAT A:
Banca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut