"Per què no podem anar al parc?" Els consells dels experts per a les sortides dels menors

Es recomana donar missatges clars, sentit comú i tranquil·litat

Begoña Grigelmo Miguel / Bernat RexachActualitzat

Els menors de 14 anys podran sortir a partir de diumenge, quan se'ls alleugerirà el confinament després de sis setmanes. Els experts donen algunes pautes a tenir en compte per afrontar la situació.
 

Que no hi hagi confusió en els missatges

Entre els plans del govern català, que no té competències per prendre decisions sobre la sortida dels nens al carrer, i les rectificacions sobre els seus propis anuncis del govern espanyol, el primer que demanen els experts a les autoritats a l'hora de parlar del relaxament del confinament dels menors són missatges clars.

Roger Ballescà, coordinador del Comitè d'Infància i Adolescència del Col·legi Psicòlegs, en posa com a exemple el cas dels adolescents de 14 a 18 anys, que, tot i que no s'havia anunciat, el govern espanyol va dir aquest dimarts que podien sortir com els adults.

"No cal que siguin pautes rígides, cal que siguin clares, perquè fins ara hi ha hagut una certa confusió sobre el que es podia i no es podia fer. De fet, molts adolescents de 14 a 18 anys van descobrir ahir que tenien possibilitat de sortir al carrer igual que ho feien els adults."

 

Distanciament amb sentit comú

La manera com han de ser les sortides hauria de respondre a mesures de seguretat i apel·lar al sentit comú dels pares, apunta el pediatre Eduard Saltor:

"Depèn de cada situació. Evidentment, si vius en una zona boscosa, més rural, que tens camp per córrer i estàs tu sol i jugues, evidentment és bo, per l'exercici. Si surts en un parc d'una gran ciutat, s'organitzarà un partit de futbol en un moment. I és precisament el que no ens interessa."


Ballescà afirma que seria ideal que poguessin "fer alguna activitat física, com córrer o passejar amb energia". Sobre el joc, apunta que "tant de bo" es pogués fer, però a hores d'ara ho veu més com "un desig", perquè cal mantenir la distància social i les mesures d'higiene.

Finalment, el govern espanyol ha permès que els menors puguin sortir amb joguines pilotes o patinets, però no es pot anar als parcs infantils ni es poden fer servir elements o mobiliari de zones infantils comunitàries. 

Encara no s'han fet públiques les condicions del govern espanyol per a les sortides amb menors (EFE / Alejandro García)


Escoltar els menors

També cal transmetre els missatges en un llenguatge "clar i entenedor" per als més joves i escoltar els infants i els adolescents, com remarca Roger Ballescà:

"Que s'estableixin canals de comunicació i interacció amb el jovent i amb els nens i les nenes perquè siguin ells mateixos els que puguin aportar a les autoritats quines són les seves necessitats."


Molta canalla està a casa confinada fa més temps, fins i tot, que els adults, des que van tancar les escoles abans que es decretés l'estat d'alarma, fa ja un mes i deu dies. Per a moltes famílies, i per als que treballen amb criatures, que puguin sortir ja comença a ser urgent.

"El que estem observant són problemes que tenen a veure amb la irritabilitat, dificultats per regular el son, amb l'alimentació, per prestar atenció", explica Ballescà.

Eduard Saltor destaca que estar en contacte amb la natura és un necessitat dels infants:

"Tot el que és la vitamina D, el sol, això és necessari perquè és un nano que està creixent, necessita tot això, però també necessitem l'aire, la natura. Necessitem els estímuls externs."

 

Respondre'ls de manera clara i tranquil·la

També adverteixen que, quan els nens comencin a sortir, poden aparèixer noves preguntes: "Per què hem d'anar amb mascareta? Per què no podem anar al parc? Per què no puc quedar amb els amics?" Roger Ballescà remarca que cal que les famílies puguin donar-los respostes clares i tranquil·les:

"Que els nens preguntin és molt sa, i que els pares i mares responguin, absolutament necessari. Si veuen que hi ha coses de les quals no volem parlar, potser no ens faran cap pregunta però això no voldrà dir que no estiguin preocupats.

"És molt millor explicar-los les coses tal com són, amb sinceritat, però amb una actitud tranquil·la que els permeti veure que, al final, poden estar ells tranquils."

 

Moltes veus també demanen que el desconfinament progressiu dels menors sigui per a tots els menors i no limitar l'edat als 14 anys. "Per sota dels 18 són nens, encara que ells no se'n considerin", argumenta el pediatre.

Els experts creuen que la idea d'establir franges horàries per edats pot ser bona, per generar rutines, si no suposa un impediment perquè germans que han estat confinats junts surtin junts al carrer. El govern espanyol ha fixat una franja molt àmplia, de 9 del matí a 9 del vespre, per fer les sortides, mentre que la Generalitat proposa que se segueixen les franges per edats que va plantejar. 

 

 

ARXIVAT A:
MenorsCoronavirus Estat d'alarma
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut