Un moment de l'actuació al Benidorm Fest
Un moment de l'actuació de Rigoberta Bandini al Benidorm Fest (EFE)

Per què no hi ha pits reals al videoclip "Ay mamá", de Rigoberta Bandini

El director de la peça assegura que la decisió és "artística" i discrepa de les activistes feministes que s'han queixat que les imatges que van rodar no surten al clip

Arola Cumeras i BantulàActualitzat

L'estrena del videoclip de Rigoberta Bandini "Ay mamá", que reivindica la maternitat i que es deixin de censurar els pits femenins, ha arribat de bracet amb acusacions de censura.

Un grup de set activistes que van participar del rodatge del vídeo han denunciat a les xarxes socials que no apareixen en el muntatge final i que, ara, la peça només mostra "pits que no són reals" i que, a sobre, "tots són normatius". 

Afirmen que se senten "disgustades i decebudes" pel resultat final del clip, vinculat a una cançó que sovint s'ha interpretat com a himne feminista. Amb tot, remarquen que les queixes "no són un atac contra Rigoberta".

Durant el rodatge que van fer, una intervenció que va ser remunerada i que apareix als crèdits del vídeo, van mostrar "pits reals, molt diversos, de dones de diferents races, amb cicatrius, amb imperfeccions".

El director de la peça, Salvador Sunyer, format a l'ESCAC, assegura al 324.cat que deixar de banda aquest material ha estat una decisió "artística, estètica i personal". Ha negat qualsevol relació amb la censura i afirma que "no s'ha de confondre una peça artística amb l'activisme".

La polèmica va arrencar amb un fil de Twitter de l'il·lustradora i activista feminista Nazareth Dos Santos, que ha tingut molta repercussió i on assegura que "les coses no canvien tant com ens fan veure".

Dos Santos s'ha mostrat sorpresa per la repercussió del fil que ha publicat a Twitter, una xarxa social que utilitza "poc": "No esperava arribar a tanta gent; realment, s'ha liat parda", ha explicat al 324.cat.

Titlla d'ironia que l'edició final del vídeo de la cançó deixi fora els plans on es veien els seus pits i els de les altres activistes: "És incongruent que una cançó contra la censura dels pits els acabi censurant".

Ha volgut remarcar que el fil no és un atac, però que van tenir "molt males sensacions" diumenge a l'estrena que es va fer a la sala Phenomena de Barcelona, coincidint amb el Dia de la Mare.

"Ha estat una decepció molt gran, una oportunitat desaprofitada. Et prometen un videoclip reivindicatiu i alhora estèticament preciós, dos conceptes que poden anar de la mà, i al final veus que aquest missatge feminista no acaba de quallar". I afegeix:

"Ara ens sentim malament amb una cançó que abans ens agradava, i això s'havia de dir".

El clip, al seu entendre, mostra "zero pits reals i només hi apareixen dones blanques i primes". Això, assegura, no s'adiu amb el projecte que els van explicar quan les van convidar a participar-hi.


A més, remarca que diumenge es van queixar davant de la mateixa Rigoberta Bandini, nom artístic de Paula Ribó, i que ella va atribuir-ho a "una decisió del director, sense donar-hi gaire importància".

El director, Salvador Sunyer, discrepa de les queixes i es mostra dolgut. Remarca que a l'equip que dirigeix "hi ha dones que són caps, com la directora d'art o la de fotografia":

"La idea era meva i el càsting també, però, tot i que les imatges ens encantaven, no quadraven amb el resultat final i anaven en detriment del videoclip."

Dos Santos insisteix que s'ha volgut aconseguir un vídeo estèticament "bonic i que no molesti":


Més material en un calaix

Salvador Sunyer afirma que "un 15%" del material del rodatge ha quedat en un calaix: "Hi havia altres moments, com un part natural a casa, que era una joia, i tampoc no ha entrat".

"El fil conductor era fer un homenatge a la feminitat, mostrar la dona com a creadora en termes absoluts i fer un viatge imaginari de com s'ha concebut la cançó".

"Has de fer encaixar una idea i el discurs mana; fa molt de mal, però durant el muntatge es va veure que amb aquestes seqüències quedava barroc i era un garbuix", afegeix.

L'actuació de Rigoberta Bandini al Bendorm Fest
Rigoberta Bandini va reivindicar els pits femenins amb aquesta posada en escena al Benidorm Fest (RTVE)

Una cançó que s'ha fet popular

Dos Santos considera que la imatge dels pits no hagués frenat la repercussió de la peça i que sí que hi encaixava, especialment amb "el missatge que transmet" la lletra.

Per evitar que les xarxes socials penalitzessin la difusió de la peça, ja s'havien pres mesures: "Els mugrons estaven censurats de maneres molt creatives; s'hi havien superposats boques que cantaven". 

El videoclip acaba amb una referència a la censura que Meta (propietària de Facebook i Instagram) aplica als mugrons de les dones, un missatge que comparteix però no comprèn que pugui passar per davant de mostrar la diversitat dels cossos femenins.

Creu que la decisió de retallar la seva intervenció també es deu al fet que "han volgut potenciar la figura de Rigoberta Bandini i centrar-s'hi completament; tota la resta els ha importat bastant menys".

Sunyer explica que la polèmica es pot entendre des de la lògica que fer el clip era un repte perquè la cançó ja era coneguda i "pertanyia a l'imaginari de molta gent":

"S'ha interpretat com a himne feminista, com a tribut a les mares o com una peça que parla dels fills. El que ha passat ara és una rabieta, perquè els sap greu. En part, ho entenc, però no és veritat que sigui un cas de censura".


Les imatges descartades, en un nou clip?

Ara, hi ha converses entre les dues parts per si es podrien utilitzar les imatges descartades en un altre vídeo vinculat a la mateixa artista.

Una de les opcions, diu Sunyer, és que les seqüències on les activistes van mostrar els pits apareguin al vídeo de la peça "Ay Mamá (Génesis)". Es va estrenar el 27 d'abril i és la primera versió de la cançó que va saltar a la fama al Benidorm Fest.

Dos Santos confirma que Sunyer s'ha posat en contacte amb elles en les darreres hores i que intenten "trobar solucions", però lamenta que "en cap moment ningú no s'hagi disculpat".

Reitera el convenciment que calia fer pública la disconformitat: "Crec que els artistes han d'estar preparats per una mirada crítica i que aquest és un missatge que havíem de donar".

 

ARXIVAT A:
MúsicaRigoberta Bandini
Anar al contingut