Per què les dones participen més activament en la cultura?

Un recorregut per espais i esdeveniments culturals, en què la participació de les dones supera la dels homes en gairebé tots els àmbits

Maria Sancho MartíActualitzat

Un grup nombrós de dones puja a un autocar. Se'n van contentes cap a Terrassa, després d'una tarda al Teatre Condal de Barcelona. És una de les múltiples activitats que organitzen des del Casal Municipal de Gent Gran i en què participen, amb molta diferència, més dones que homes, un 70%.

"Fem moltíssimes activitats, és un no parar", explica Dolors Ribera, presidenta del Casal de Gent Gran de Terrassa, "des de ball en línia, country o sardanes fins a sortides com aquesta al teatre i viatges per tot el món". "Perquè les dones som molt més decidides", afegeix.

Al teatre en general, són les dones les que ocupen la majoria de butaques a cada espectacle, i normalment ho fan en grup. Rosa Maria Ortega i Eva Espiniella en són assídues i hi van juntes o amb els marits.

"Aquest mes en tenim quatre, d'obres a les quals anirem, i el mes que ve, de moment, una. Nosaltres dues som les que prenem la iniciativa, ells sols no hi anirien", expliquen.

La participació de dones en esdeveniments i formacions, de fet, supera la dels homes en gairebé tots els àmbits culturals. Segons dades del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), les dones són les que fan amb més freqüència activitats com llegir llibres -i participar en clubs de lectura- i assistir a espectacles i concerts, activitats que impliquen sortir de casa i socialitzar-se.

En canvi, els homes llegeixen més diaris, escolten més la ràdio i juguen més sovint a videojocs. Activitats molt més individualistes i que no impliquen sortir de casa.

L'ICUB, l'Institut de Cultura de Barcelona, acaba de publicar per quart any consecutiu el recull de dades de gènere i cultura, que conclou amb la preeminència femenina en la majoria d'àmbits, destacant sobretot les biblioteques, amb un 57% de dones, els clubs de lectura, amb un 76%, i els tallers en centres cívics, un 82%.


Participar en un club de lectura

A la llibreria La Carbonera, al bell mig del barri del Poble Sec, organitzen un club de lectura un cop al mes. La majoria d'assistents són dones. "Primer no tens temps i després et dius: m'he de buscar un forat per a mi, perquè la lectura m'apassiona i és fantàstic el fet de poder comentar, quan acabes el llibre o l'estàs llegint, les mil qüestions que et van sorgint", explica Toia Castellà, una de les participants.

Als clubs de lectura, la majoria dels assistents són dones (CCMA)

"Jo crec que no és tant perquè les dones llegeixin més, que també, sinó perquè tenen menys vergonya a l'hora de compartir el que llegeixen", explica Carlota Freixenet, llibretera de La Carbonera, que condueix aquestes sessions.

A parer seu, hi ha un punt de "superioritat moral intel·lectual de molts senyors" que pensen: "Què li he d'explicar a ningú o què m'han d'explicar a mi del llibre que estic llegint."

El Baròmetre d'Hàbits de Lectura i Compra de Llibres a Espanya 2022 determina que les dones són considerablement més lectores que els homes, un 69,9% enfront d'un 59,5% (una diferència que s'ha mantingut, en tots els grups d'edat, en els darrers deu anys).

Joan Térmens és un dels pocs homes que participa en el club de lectura i opina que està bé tenir un espai on bàsicament parlen les dones i on tothom té una participació similar "i no som els homes que passem per sobre ningú, així és molt tranquil i molt agradable."


Anar a un concert

A les portes de la Sala Salamandra, de l'Hospitalet de Llobregat, noies i nois fan cua per entrar al concert del cantant Pau Vallvé. Elles també són majoria en aquests esdeveniments, un fet que algunes relacionen amb la tendència de les dones, des de ben petites, a crear comunitat.

"Per què a l'hora del pati els nois estan jugant a futbol i potser no parlen de les seves emocions i, en canvi, les noies potser n'estan parlant?", diu Àngela Pont, una de les assistents. I remarca: "No és una cosa negativa, simplement és un fet que passa i que al final està molt relacionat amb el patriarcat, el capitalisme, i s'acaba reproduint en l'individualisme relacionat en nois, i la creació d'una comunitat en noies".


Apuntar-se a ceràmica o a twerking

Al Centre Cultural Teresa Pàmies, a l'Eixample Esquerre de Barcelona, fa 10 anys que organitzen espectacles de dansa, teatre i música, exposicions, cicles de cinema i sobretot una extensa oferta de tallers culturals.

Dos dels grans reclams d'aquests darrers trimestres són els de ceràmica creativa i els de twerking. Aquí tampoc hi ha sorpreses, les seves assistents, amb alguna excepció, són dones.

"El ball es relaciona més amb allò femení en l'àmbit social", diu Mar Aregall, una de les alumnes. Una altra de les participants, Júlia Garcia, destaca el component d'autoestima que té el ball: "Poder-te veure al mirall quan estàs ballant i acostumar-te a veure el teu propi cos també et fa estimar-lo més i treure't algun complex, a més t'empodera, sense cap dubte."

Sònia Feligreras és la directora del centre i relata que en els 10 anys que porta obert, la participació dels homes sempre ha estat minoritària i encara costa que s'apropin als seus tallers: "Jo penso que el patriarcat el que ha fet amb la nostra educació és fer que els homes no estiguin tan acostumats a socialitzar o a participar o fins i tot que la cultura estigui associada en molts moments a la dona."

Als centres culturals, amb activitats com la dansa, també predominen les dones (CCMA)

Ocupació i lideratge, assignatures pendents

Tot aquest consum majoritari de les dones, però, no es veu reflectit ni en l'ocupació ni en els llocs de lideratge de la cultura catalana. Mentre les diferències de consum cultural entre homes i dones són significatives, però no abismals, si busquem les diferències en els llocs treball i de responsabilitat, els abismes s'accentuen.

En el sector associatiu, les dones tenen una representació del 32% en òrgans de govern, davant d'un 70% d'homes. Al sector privat aquesta diferència s'emfatitza encara més: les dones són un 24% davant d'un 76% d'homes. El sector públic és l'únic que s'acosta -tot i que encara no arriba- a la paritat: el 43% de dones davant del 57% d'homes.

Pel que fa a l'ocupació, els homes també en tenen el predomini al sector cultural. El primer trimestre del 2022 el 41% d'ocupats eren dones i el 59% restants homes. Si mirem enrere, el 2008 els homes representaven el 62% del sector cultural. Una xifra, doncs, que ha millorat una mica, però no prou, amb els anys.

ARXIVAT A:
FeminismeLiteraturaArtTeatre
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut