Els treballs de prospecció han començat aquesta setmana en un punt de l'immens desert de Taklamakan, al nord-oest de la Xina
Els treballs de prospecció han començat aquesta setmana en un punt de l'immens desert de Taklamakan, al nord-oest de la Xina
Xina

Per què la Xina vol fer un forat d'11 quilòmetres: la recerca de l'energia sense fi

El forat xinès serà el segon més profund del món, al darrere del que la Unió Soviètica va fer a la frontera amb Noruega

RedaccióActualitzat

Enginyers xinesos han engegat un ambiciós projecte al desert de Taklamakan, a la regió petrolera de Xinjiang, al nord-oest del país. Volen perforar l'escorça terrestre amb un forat que arribi fins als 11.100 metres de profunditat.

El projecte seria una de les darreres indicacions del líder xinès, Xi Jinping, que busca descobrir nous materials i fonts de recursos energètics il·limitats que garanteixin que el país continuarà sent una superpotència econòmica.

Per arribar fins als 11.100 metres de profunditat, la maquinària amb què treballen ha de penetrar més de 10 estrats continentals, a mesura que s'endinsa cada cop més des de la superfície de la Terra. 

L'URSS va superar els 12 quilòmetres

Si el projecte xinès arriba a bon port, el forat de Xinjiang serà el segon més profund del món.

La Unió Soviètica va perforar en la dècada dels anys 70 i 80 el subsol de Kola, al pol Nord, molt a prop de la frontera amb Noruega. El projecte de prospecció soviètic va arribar fins als 12.226 metres de profunditat, tot i que la intenció era arribar fins als 15 quilòmetres. Els va ser impossible continuar perforant a més fondària perquè la temperatura de l'escorça terrestre a aquesta profunditat era superior a l'esperada, al voltant de 185 graus centígrads.

La maquinària pesada amb què treballen ha de penetrar més de 10 estrats continentals
La maquinària pesant amb què treballen ha de penetrar més de 10 estrats continentals (Pixabay)

La Xina no ha donat massa detalls del projecte ni tampoc dels interessos que hi ha al darrere. Se sap que les feines de perforació van començar el 30 de maig, però no s'han facilitat detalls tècnics, informació dels processos mecànics que es faran servir ni tampoc del temps que es preveu que durin els treballs.

Segons l'agència oficial de notícies Xinhua, el president xinès espera que amb aquesta exploració a l'escorça de la Terra, a més de trobar recursos minerals i energètics, també es podran avaluar els riscos de propers desastres mediambientals com terratrèmols i erupcions volcàniques i prevenir-los.

L'aprofitament de l'energia geotèrmica sembla que és un dels principals objectius d'aquest projecte, ja que permetria reduir la dependència de les energies fòssils i de l'energia nuclear. Poder aprofitar l'escalfor i l'energia que genera el nucli de la Terra obriria una nova era amb una font energètica barata i sostenible.

 

 

 

ARXIVAT A:
EnergiaXina
Anar al contingut