Per què la taxa de letalitat per coronavirus és més alta a Espanya que en altres països?

Segons els experts, sense una dada real dels contagis, la taxa no és comparable amb la de països que han fet molts més tests

Marta ArrufatActualitzat

Més enllà de les xifres absolutes, hi ha una taxa que registra rellevants diferències en funció del país: la taxa de letalitat, és a dir, el percentatge de morts respecte al total de malalts de Covid-19.  

A Espanya ronda el 10% en aquests moments, i, si ens mirem la resta d'Europa per països, aquesta és la fotografia.

 


A França és, ara mateix, la més alta, d'un 16%. Després hi ha països com Itàlia, Bèlgica o el Regne Unit, amb un 13%.
En canvi, hi ha països que destaquen per unes taxes de letalitat molt baixes, com Alemanya o Àustria, amb un 2,5%. Si sortim d'Europa, també són baixes a països com la Xina o els Estats Units, amb un 4% o, amb la taxa més baixa del món, Corea del Sud, un 2,1%.
.
Però aquestes xifres s'han d'agafar amb cautela, perquè encara no hi ha totes les dades de quantes persones poden estar infectades o han mort a causa per Covid-19, i aquesta xifra és clau per obtenir resultats comparables.
 

Calcular la letalitat del coronavirus

No se sap amb exactitud quantes persones han mort de Covid-19, però el que és segur és que són moltes més que les que diuen les xifres oficials. I tampoc se sap si és gaire letal: és dir, de totes les persones que s'infecten, quantes en moren. Segons Oriol Mitjà, investigador de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Can Ruti, les xifres de letalitat haurien de ser similars.

"La taxa de letalitat hauria de ser bastant constant en països que tinguin sistemes sanitaris similars. És a dir, que s'haurien de morir la mateixa proporció de persones, partit pel nombre total de persones infectades, aquí que a Alemanya, per una raó, perquè el nostre sistema hospitalari i les UCIs són igual de bones."

Però a Espanya, ara mateix les xifres parlen d'un 10% de letalitat, molt per sobre de la majoria de països. Oriol Mitjà, juntament amb els caps de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, i de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, consideren que aquesta xifra no és correcta perquè tampoc ho és la que tenim del nombre d'infectats, que han de ser molts més.

 

Magda Campins:"Dels casos que no han mort no tenim el volum d'aquells a qui s'ha fet la prova, i la de mortalitat és una dada incorrecta perquè està basada en una xifra de morts, però no tenim el nombre de persones infectades."

Antoni Trilla:"I aquest segurament és molt més gran del que pensem."

Oriol Mitjà: "Si el nombre de morts ha estat molt major és perquè el nombre de casos ha estat major i, per tant, de tots aquests cas, l'explicació l'hem de buscar que hi ha hagut unes taxes de contagi molt més elevades. I hi ha dues raons per a això: perquè sociològicament el contacte dels països mediterranis és més gran o perquè les mesures de control que s'han fet han estat més febles o més tardanes."

 

Un pacient hospitalitzat per coronavirus (CCMA)

I si les dades no són, ni de lluny, precises, és perquè no s'han fet prou tests a la població. No s'han fet ni els tests de diagnòstic a tothom que en tenia símptomes, ni encara s'han fet els tests per estudiar quin tant per cent de la població pot haver passat la infecció. Segons la doctora Magda Campins, amb una dada real de contagis la taxa de letalitat baixaria.

"Probablement, si sabéssim la població total que s'ha infectat veuríem com aquesta taxa de letalitat es redueix de forma espectacular, perquè en aquells països que tenen taxes molt més baixes, són països que estan fent molts més tests, massius, que no pas els que estem fent nosaltres."


Casos asimptomàtics i població envellida

Un dels supòsits que explicaria aquest gran nombre de contagis sense detectar és que s'hagin produït en persones que han passat la infecció de forma asimptomàtica i l'han encomanat sense saber-ho. Tenim una població molt envellida i, el que és pitjor, el coronavirus ha entrat a residències de persones grans i això sí que és una certesa: la Covid-19 és especialment letal entre els més grans de 65 anys.

Segons el doctor Trilla serà necessari investigar-ho.

"Serà una feina de depurar dades, de rescatar dades, algunes no les trobarem, lògicament, altres es podran estimar, però mai mesurar amb fiabilitat extrema, però crec que es podran anar ajustant i tant de bo entenguem per què hi ha hagut diferències… per la manera de comptar, sigui per altres factors, sigui per coses que ara no podem preveure."

És aviat per treure'n conclusions, però havent arribat tard a fer els diagnòstics, potser mai se sabrà del cert per què el coronavirus ha deixat un desconegut però -segur- massa alt nombre de persones mortes.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut