El foc ha arribat a la Terra Alta, la Noguera, el Solsonès, l'Alt Urgell i el Pallars Jussà

Per què hi ha tants incendis alhora? Tempestes seques i una bombolla càlida, les claus

Les temperatures tocaran sostre divendres i es començaran a normalitzar de cara al cap de setmana

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres al migdia els Bombers de la Generalitat anunciaven el dispositiu previst per afrontar els incendis forestals d'aquest estiu i ja avisaven que seria una de les campanyes més complicades.

I, al cap de només unes hores, es veien obligats a mobilitzar tots els efectius del cos --amb l'activació del conegut com a pla M2-- per intentar frenar una onada d'incendis. N'hi ha hagut de simultanis en diferents punts del país.

Què ho ha provocat? Més enllà del que concloguin els informes dels Agents Rurals, aquest dimecres a Catalunya hi havia el que es coneix com una bombolla càlida: 

S'han registrat temperatures per damunt dels 40 graus, i amb tempestes seques (quan no plou, però cauen llamps) provocades per la humitat baixa i temperatures altes en superfície. Això, combinat amb el vent, ha marcat i marcarà l'evolució dels incendis en les pròximes hores.

Entre dimarts i dimecres hi ha hagut 15 incendis per culpa d'aquests llamps, com en el cas de Castellar de la Ribera, on un llamp va impactar en un pi.


Un episodi meteorològic de temperatures extremes que tocarà sostre divendres i es començarà a normalitzar de cara al cap de setmana. Ho ha explicat el meteoròleg Tomàs Molina al programa Més324:

 

En dies molt càlids, quan les temperatures arriben a les màximes, a primera hora de la tarda, és el moment en el qual la humitat és més baixa. A la vegada, apareixen els vents tèrmics que eleven l'aire calent i és quan creixen els núvols.

Però no hi ha prou humitat per carregar el núvol d'aigua i, juntament amb una atmosfera amb temperatures molt altes, el núvol creix poc verticalment i deixa caure la poca pluja. Una pluja que, la majoria de vegades, s'evapora abans d'arribar a terra, el que anomenem virga.

Els núvols de les tempestes seques van acompanyades de moltes descàrregues elèctriques i de poca pluja, o gens de pluja. Quan impacten els llamps, si el terreny està molt sec, per la gran insolació dels dies o de les setmanes anteriors i per la falta de pluja, pot crear incendis del no res, fins i tot, incendis simultanis en una mateixa àrea geogràfica. Si la pluja és suficientment abundosa, l'incendi es pot apagar.

A l'estiu, les tempestes seques són una amenaça per als boscos, si s'arrosseguen mesos amb falta d'aigua i/o les calorades prematures, són causa d'incendis. Els llamps han causat el 10% dels incendis a Catalunya entre els anys 1995 i 2021, segons dades del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

ARXIVAT A:
IncendisBombersMeteorologia
Anar al contingut