Per què hi ha qui no s'encomana de covid tot i estar-hi exposat? La genètica és la resposta

Entendre quin mecanisme utilitzen les persones que tot i haver estat molt exposades no s'han infectat podria ajudar a desenvolupar nous tractaments

Marta Arrufat i TrigàsActualitzat

Una de les grans incògnites sobre la covid-19 és per què hi ha persones que no s'infecten tot i estar molt exposades, ni tan sols de forma asimptomàtica, com si mai no haguessin estat en contacte amb el virus. Encara no se sap en quin tant per cent de la població és així, però sí que entendre el mecanisme que ells utilitzen de forma innata pot ser útil per desenvolupar nous tractaments

L'Anna és una dels més de 3.000 participants a l'estudi. A l'estiu del 2020, quan encara no hi havia vacuna, va estar dies sense mascareta i dins de casa, convivint amb dos positius de SARS-CoV-2, el seu marit i el seu fill.

Però a la seva sang no constava que mai hagués estat en contacte amb aquest virus. Ho sap perquè el seu marit és una de les morts per SARS-CoV-2, i després van fer proves a la resta de la família. 

"Després de que morís, aquella nit el meu fill es va quedar a dormir amb mi i va tenir febre. L'endemà vam anar al CAP i ens van fer la PCR. La d'ell era positiva i la meva negativa."

 

40 centres del món busquen la resposta

La resposta la busquen a l'Idibell, Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge, un dels 40 centres d'arreu del món que treballen de manera coordinada per estudiar la genètica d'aquestes persones. Totes elles abans d'estar vacunats, havien estat molt exposades al virus, durant dies i sense protecció, però no es van infectar.

En tenien constància amb una PCR negativa i després ho van confirmar amb un test serològic: no tenien anticossos, i, per tant, no s'havien encomanat en cap moment. Ho explica, Aurora Pujol, metge genetista cap de grup de malalties neurometabòliques IDIBELL.

"Tenien un historial clínic absolutament normal. Havien tingut altres infeccions víriques i bacterianes  importants, com la resta de la població, però és amb el SARS-CoV-2 que tenen una protecció."    

 

Immunitat natural

Creuen que és la seva genètica que evita que s'infectin, com si tinguessin una immunitat natural. Per això els han agafat mostres d'ADN, amb sang o saliva, i les estan seqüenciant per veure quines mutacions tenen diferents per evitar la infecció.

Pujol explica que totes les mostres s'envien al mateix centre de seqüenciació de París, per estandaritzar tots els resultats. 

"Tothom té mutacions genètiques al seu genoma. Es calcula que 10 a 20 mutacions genètiques  als 22 mil gens del genoma i aquestes mutacions cauen de forma aleatòria a uns gens o a uns altres. És una qüestió de loteria."

"En el cas d'aquestes persones, el virus troba la porta tancada, o la seva clau per entrar a la cèl·lula no troba aquesta porta. No arriba a activar el sistema immune perquè no arriba a entrar el virus a la cèl·lula. Són persones que no deixen entrar el virus a la cèl·lula."

 

Allau de participants

Ja tenen totes les persones que necessiten per poder fer l'estudi, i ara comencen a analitzar les primeres dades de quins són els factors comuns entre elles. Des del primer moment han tingut una allau de persones amb ganes de participar-hi. L'Anna ho va tenir molt clar:

"Jo soc científica, soc investigadora i professora i per mi està claríssim que tot el que es pugui fer per afavorir la recerca en qualsevol mena de tema que sigui interessant s'ha de fer."

Ara bé, tot i que la ciència estudii els seus gens per entendre per què no es contagien amb la covid, el seny sempre li ha dit que cal continuar prenent mesures. "Vas amb mascareta allà on toca, amb més protecció quan cal més protecció. No se m'acudiria fer bestieses i deixar de posar-me-la."

I tot i que la ciència avança a una velocitat mai vista, encara calen alguns mesos per treure'n conclusions. Trobar el mecanisme exacte que aquestes persones tenen de manera innata esperen que els permeti desenvolupar nous tractaments que tanquin la porta a l'entrada del virus al nostre sistema mimetitzant la resposta immune, com la de l'Anna. 

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19VacunesCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut