Tot i que som al febrer, la tardor ha estat molt seca i cal extremar les mesures de precaució al bosc
Tot i que som al febrer, la tardor ha estat molt seca i cal extremar les mesures de precaució al bosc (Núria Sabaté)

Per què hi ha alt risc d'incendi? El fred i la llarga sequera poden afavorir revifades

Bombers i Agents Rurals alerten que, tot i estar permès fer cremes controlades de restes agrícoles, cal notificar-les i seguir els consells de seguretat

RedaccióActualitzat

Els bombers treballen des de la mitjanit de dissabte en l'extinció d'un incendi a la zona del coll de l'Alba, a Bítem, al Baix Ebre. El foc ja està controlat i ara els agents rurals investiguen què l'ha provocat.

Les flames han afectat una superfície de 31 hectàrees, segons dades encara provisionals. Els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi que el foc ha començat per una crema vegetal mal apagada.

Des del 2 de gener, les petites explotacions agrícoles i ramaderes poden fer cremes de residus vegetals. Però cal que compleixin amb la normativa de prevenció d'incendis i han de comunicar quan faran aquesta crema i seguir els consells per fer-ho amb seguretat.

Per fer aquest tràmit, que és gratuït, cal fer-hi constar el paratge o coordenades del lloc on es farà la crema i deixar un telèfon mòbil i una adreça electrònica de contacte.

S'ha de fer així des que va entrar en vigor la nova norma estatal de gestió de la política agrària, que ha generat certa polèmica i confusió entre els pagesos.
 

Alt risc d'incendis malgrat ser a l'hivern

Aquest diumenge el risc d'incendi és alt en gairebé totes les comarques del nord de Catalunya, especialment a l'Empordà, i també a les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona:

 

I és que els incendis no són exclusius dels mesos de calor. Segons dades dels Bombers de la Generalitat, des de l'1 de gener fins avui hi ha hagut 138 incendis a Catalunya. Es tracta de focs de poca dimensió, la majoria no arriben a una hectàrea de superfície cremada. 

Els Bombers aconsellen que, abans de fer una crema de restes vegetals o forestals, es consulti el mapa de risc d'incendi i que es tingui sempre en compte les recomanacions que fan els Agents Rurals segons les condicions particulars de cada territori en cada moment. 

És important assegurar que el risc de reproducció del foc sigui baix un cop s'hagi acabat la crema controlada per evitar revifades.
 

Fred i sequera acumulada

Per Ricard Expósito, cap de la regió d'Emergències de les Terres de l'Ebre, no és gens estrany veure-hi un incendi a aquestes altures de l'any perquè és el territori de Catalunya "on la campanya d'incendis comença abans i acaba més tard". Explica que el fred fa que la vegetació "estigui menys activa" i això se suma a una sequera acumulada de molts mesos:

"En època hivernal, on el fred fa que la vegetació estigui poc activa, amb la falta de precipitació, perquè venim d'una tardor, que és quan acostuma a ploure aquí, que no ha plogut. Aquesta tardor no hem tingut precipitacions, i això s'ha anat acumulant amb la mancança de pluja que portem des de l'estiu."

Aquest diumenge, a més de l'incendi de Bítem, a Tortosa, que és el que més hectàrees ha afectat, també hi ha hagut altres focs a diferents comarques. 

Sant Martí Sarroca, a l'Alt Penedès, un foc que ja està extingit ha cremat mitja hectàrea en camps i fons de riera.

 

A la zona de can Massaguer de Sant Feliu de Buixalleu, a la Selva, un foc que està estabilitzat ha cremat gairebé una hectàrea de restes forestals i troncs apilats confinats entre pistes: 

 

A Fígols i Alinyà, a l'Alt Urgell, els bombers han pogut controlar un altre incendi de vegetació amb un perímetre d'uns 2.000 m2:

A Rupit i Pruit, a Osona, un altre incendi de vegetació que està ja extingit ha cremat sotabosc en una zona de roureda:

 

ARXIVAT A:
IncendisBombers
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut