Per què els supermercats limiten la venda d'oli de gira-sol i què hi té a veure Ucraïna

La por d'un possible desabastiment ha disparat l'interès dels consumidors per comprar oli de gira-sol, però l'OCU crida a la calma

Oriol Llach Estrella

La imatge de prestatgeries dels supermercats buides ja no resulta estranya a casa nostra, almenys des de fa dos anys quan, amb la pandèmia, objectes tant quotidians com necessaris com el paper de vàter es van convertir en una prioritat per a tothom.

Les últimes dues setmanes, però, ni estem confinats ni els indicadors de la pandèmia donen motius d'alarma, i tot i així s'han tornat a veure prestatgeries buides. Concretament, les de l'oli de gira-sol.


El motiu? La guerra d'Ucraïna, i és que una quarta part d'aquest producte arriba a casa nostra procedent d'aquest país, segons l'ICEX. El 80% de l'oli de gira-sol de tot el món es produeix entre Ucraïna i Rússia.


Un comportament "atípic" dels consumidors

La por d'un possible desabastiment ha disparat l'interès dels consumidors per comprar oli de gira-sol, i això ha portat algunes cadenes de supermercats a racionar-ne la venda per no quedar-se sense. Per exemple, en els supermercats Bonpreu es pot comprar un màxim de quatre ampolles o garrafes diàries i a la cadena Mercadona la limitació són 5 ampolles per persona i dia.


Són només dos casos particulars arran del que l'Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats, Asedas, que agrupa diverses cadenes de supermercats, assegura que és "comportament atípic del consumidor durant les últimes hores".


Però és real el risc de desabastiment?

Segons l'OCU, no. L'associació de consumidors assegura que no hi ha motius d'alarma perquè una possible falta d'oli de gira-sol procedent d'Ucraïna no es començaria a notar fins al final de la collita d'aquest estiu i que, per tant, hi ha prou temps per impulsar alternatives, com ara l'oli d'oliva, un producte del qual Espanya és el primer productor mundial.

En aquest sentit, l'Organització de Consumidors i Usuaris fa una crida a la calma.

També Asedas recorda que existeixen alternatives a l'oli de gira-sol procedent d'Ucraïna i, "tant d'origen com de producte", ja que Espanya és el primer productor mundial de diversos articles relacionats amb els greixos vegetals per al consum humà i que, per tant, hi ha prou capacitat per proveir el mercat d'aquests productes.

Mentrestant, però, el preu d'aquest producte està pujant arran del conflicte, i no és l'únic. El Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya va informar divendres passat, en el document que reflecteix l'evolució setmanal dels preus agrícoles, ramaders i pesquers, que havia detectat un increment important en les cotitzacions dels cereals:


Els restauradors avisen que si han de substituir l'oli de gira-sol pel d'oliva, ho hauran d'acabar reflectint en els preus dels menús, i els pagesos també estan preocupats perquè l'alça del preu dels cereals afecta el pinso que donen als animals. Ens ho expliquen en el següent reportatge:

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut