Per què els homes tenen gairebé el doble de risc que les dones de morir de Covid-19
Personal sanitari atenent un malalt a una UCI de l'Hospital Clínic de Barcelona (Fotografia: Francisco Àvia - Hospital Clínic)

Per què els homes tenen gairebé el doble de risc que les dones de morir de Covid-19

El sistema immunitari femení té més capacitat per fer-hi front, sobretot en edat avançada, tot i que també hi poden influir les conductes socials diferenciades

Josep Maria Camps ColletActualitzat

És un fet comprovat i ben establert que els homes tenen moltes més possibilitats que les dones de morir de Covid-19 i també de passar-la amb símptomes greus.

S'ha especulat sobre si això és degut a diferents conductes socials i rols de gènere d'uns i altres o si hi ha diferències genètiques i fisiològiques que ho provoquen.

A l'inici de la pandèmia fins i tot es va suggerir que el tabaquisme, que és un factor de risc i és més freqüent en els homes, podria explicar la diferent incidència.

Limfòcits T i citocines

A l'agost es va conèixer un estudi de la Universitat de Yale, als Estats Units, que afirmava haver trobat millor resposta immunitària en la població femenina que en la masculina.

L'estudi, que va publicar la revista Nature, mostrava que en les dones els limfòcits T, que defensen l'organisme de les infeccions, són més actius durant la infecció que en els homes.

Gràfiques de l'article de Nature sobre la resposta immunitària diferenciada entre homes i dones

En canvi aquests tenien nivells més alts de citocines a la sang, les proteïnes que promouen la inflamació per contribuir a combatre les malalties.

Però en la Covid-19 poden arribar a provocar una resposta immunitària exagerada, que és la causa de l'empitjorament de la malaltia que va sorprendre durant els primers mesos en molts casos.

Cromosomes i hormones

Aquest gener els autors principals de l'estudi de Yale han fet una revisió de les recerques fetes sobre les diferències immunitàries entre homes i dones.

La revisió, publicada per la revista Science, afirma que hi ha diferències genètiques i també hormonals que podrien ser les responsables de les respostes diferenciades a la malaltia.

Els autors, Takehiro Takahashi i Akiko Iwasaki, recorden que a partir dels 30 anys els homes tenen gairebé el doble de possibilitats de morir de Covid-19 que les dones.

La diferència genètica principal que podria explicar-ho seria el cromosoma sexual X, del qual les dones tenen dues còpies, a diferència dels homes, que tenen un cromosoma X i un Y.

El motiu és que al cromosoma X hi ha bona part dels gens relacionats amb el sistema immunològic, i tenir-ne 2 proporciona a les dones més protecció.

Un malalt de Covid-19 atès per sanitaris a una UCI de l'Hospital de Bellvitge de Barcelona (ACN)

"Canvis abruptes i dràstics"

L'article recull una recerca publicada fa un any a Nature, que va descobrir que entre els 60 i els 65 anys el sistema immunitari dels homes comença a deteriorar-se.

En concret, afirmen que pateix "canvis abruptes i dràstics en el paisatge epigenètic de les cèl·lules immunitàries" que els fa perdre moltes defenses.

En les dones aquesta pèrdua arriba entre 5 i 6 anys més tard i és menys aguda, de manera que mantenen una protecció més alta durant força més temps.


L'estrogen protegeix les dones

Pel que fa a les hormones sexuals, un estudi recent fet amb ratolins infectats amb el virus SARS ha mostrat que l'estrogen protegeix les femelles, que tenen menys mortalitat.

També recullen estudis que han mostrat que les teràpies hormonals contra el càncer de pròstata serveixen també per combatre la Covid-19 en homes.

Els autors de la revisió demanen que les recerques que es fan sobre la Covid-19 analitzin les dades recollides en funció del sexe dels malalts per poder avançar en el coneixement d'aquestes diferències.

 

 
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut