La consellera de Salut, Alba Vergés, diu que Madrid "fa molt tard"

Per què a Catalunya no afecten els criteris que s'havien pactat a Madrid per la Covid

Salut actua abans d'arribar als criteris pactats a Madrid i, de les 11 ciutats catalanes amb més de 100.000 habitants, només Girona s'acosta als barems

Actualitzat

El pacte entre el Ministeri de Sanitat i la Comunitat de Madrid --un principi d'acord del qual Ayuso s'ha acabat desdint--, no té efecte a Catalunya, segons la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè a Catalunya s'actua segons el seu pla i "molt abans". Vergés ha considerat "inaudit" que Madrid no prengués mesures abans, i critica que ara es parli d'acord quan, segons ella, només és un intent de tapar la impotència del Ministeri per intervenir a Madrid.

La consellera ha dit, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", que "no se sent intepel·lada".

"A nosaltres no ens ha calgut cap acord amb ningú per actuar. Hem pres decisions, continuarem prenent-les i no ens sentim interpel·lats per aquests acords amb Madrid."

L'acord aposta per aplicar les mateixes restriccions per la Covid a totes les ciutats de l'Estat de més de 100.000 habitants on hi hagi una incidència acumulada de 500 casos de Covid els últims 14 dies. A més a més, han de complir dos supòsits més. Que els PCR positius suposin més del 10% i que l'índex d'ocupació de les UCI superi el 35%. Madrid sobrepassa amb escreix tots aquests topalls.
 

Municipis "afectats per l'acord"

A Catalunya hi ha 11 ciutats que tenen més de 100.000 habitants. Ara mateix, cap no registra xifres tan altes perquè s'hi hagin d'aplicar les restriccions que dicta l'acord. Si tenim en compte un dels criteris, els casos dels últims 14 dies per cada 100.000 persones, la ciutat amb les pitjors dades és Girona, amb 462. A molta distància, la segueixen l'Hospitalet de Llobregat (263), Santa Coloma de Gramenet (242), Mataró (226) i Badalona (224). 

"Nosaltres des del juliol tenim mesures a Barcelona i la primera corona de l'àrea metropolitana. Vam actuar de seguida, en molts pocs dies. I continuem amb mesures que hem pogut anar modificant i modulant segons com està l'epidèmia en aquests llocs. Hem pres mesures a Reus, a Girona i a Salt, estem actuant a Manlleu i a Vic. I també veurem quin tipus de mesures hi ha, perquè les mesures no només són els aforaments o les limitacions, les mesures també són els cribratges que fem, les proves, anar fent intervenció comunitària."

A Catalunya s'actua abans

Vergés ha insistit que Catalunya continuarà treballant basant-se en el seu pla d'acció i sempre molt abans d'arribar als indicadors pactats amb Isabel Díaz Ayuso.

"Per nosaltres, la garantia és treballar en base al nostre pla de control de l'epidèmia, que ja marca els diferents controls i només faltaria que haguéssim d'esperar a tenir aquestes xifres per actuar, perquè això voldria dir que estem molt malament. Per tant, nosaltres actuarem segons la nostra manera de fer, segons el nostre pla de control, actuarem molt abans de tenir aquestes xifres."

Ha subratllat que el govern no només es fixa en els tres indicadors que situa l'acord, sinó que mira altres factors, com la densitat de població o el component social. En tot cas, ha indicat que, als municipis de més de 100.000 habitants que es poden apropar a aquests indicadors, ja fa temps que Catalunya hi ha actuat.
 

Madrid "va molt tard"

Vergés ha considerat "inaudit" que Madrid no prengués mesures abans i ha explicat que han pressionat el govern espanyol perquè almenys s'hi restringís la mobilitat.
La consellera ha avisat que Madrid "va molt tard" i això ha preocupat molt el govern, perquè el que passi a la capital espanyola pot afectar molts altres llocs, també Catalunya.

"Van molt tard i això ens ha preocupat molt. Al final acabaran fent el que fa setmanes que els demanem: actuar. I sobretot perquè el que està passant allà pot afectar a molts altres lloc, entre d'altres a Catalunya."

"No podem esperar a que el virus campi i per tant això es transformi en un context molt perillós on es pot veure agreujada la salut de la gent, la capacitat assistencial i el mateix sistema de salut, en què els professionals ja fa molts mesos que estan responent, no només als hospitals o a l'assistència primària."

Catalunya, la primera a actuar

A Catalunya s'han pres decisions molt més dràstiques de les que es plantegen ara. Va ser la primera comunitat de l'Estat a fer un tancament perimetral, a Igualada. I en ple estiu es va confinar Lleida i 6 municipis més del Segrià.

La consellera de Salut, Alba Vergés, en una piulada aquest dimarts, ja va qualificar l'acord d"invent" que implica un "cafè per a tothom".

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutAlba Vergés
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut