Els experts assenyalen que la gran diferència és la vacunació (ACN/Oriol Bosch)

Per què el repunt de casos no preocupa per ara els experts? La Covid, gràfic a gràfic

La gran diferència amb les onades anteriors, assenyalen, és l'alt percentatge de vacunació

Juli Rodés AlmerActualitzat

Nova pujada de contagis i dels indicadors de la pandèmia a Catalunya que, ara per ara, no preocupa els experts ni els hospitals, que compten que durant les pròximes setmanes els contagis continuaran creixent.

El cert, en qualsevol cas, és que des de principis d'octubre el nombre de nous casos setmanals ha anat augmentant.

Així, del 5 a l'11 d'octubre se'n van notificar 1.753; en els set dies següents, del 12 al 18 d'octubre en van ser 1.837.

 

Del 19 al 25 d'octubre ja es van superar els dos milers, amb 2.027 casos; la setmana següent, del 26 d'octubre a l'1 de novembre, la xifra va ser semblant, de 2.038 casos.

Del 2 al 8 de novembre, però, l'augment de contagis ha fet un salt, i s'han superat els 3.500.

Els 3.502 casos setmanals notificats aquest divendres són 1.500 més que fa set dies; una xifra que no es veia des de fa dos mesos, el 13 de setembre.

 

Clara Prats, investigadora del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos BIOCOMSC, de la UPC, afirma: "La tendència no és bona". Però afegeix: "Estem encara en una situació d'incidència baixa". "La situació a nivell d'hospitalitzacions, UCI i mortalitat encara és bona."


Sense pressió hospitalària

Als hospitals públics i privats de Catalunya fa un mes que el nombre de pacients Covid va baixar dels 400, i oscil·lava per sota dels 350; aquest divendres, però, ja en són 354.

Aquest agost, en el pic de la cinquena onada, es va arribar gairebé als 2.300 ingressats, i el 31 de gener, en el pic de la quarta onada, n'hi va haver més de 3.150.

 

Pel que fa als pacients Covid crítics, n'hi ha 85; una xifra al voltant de la qual han oscil·lat aquest novembre.

 

Des dels hospitals, amb aquestes xifres a la mà, la situació es veu amb tranquil·litat, tot i comptar amb un augment de pacients.

Pere Domingo, coordinador Covid de l'Hospital de Sant Pau, admet: "Segurament tindrem més casos dels que tenim ara, però no esperem arribar a les xifres que havíem vist en onades anteriors".

La diferència -remarca- respecte a les onades pandèmiques anteriors, és "el mur de defensa que és el percentatge de població vacunada".

La majoria de les persones ingressades per Covid-19 no estan vacunades (ACN/Blanca Blay)

A tall d'exemple, Domingo explica que a l'Hospital de Sant Pau hi ha 8 persones ingressades a planta i dues a l'UCI, i que el 70 % dels pacients Covid no estan vacunats; una xifra semblant a la facilitada per altres hospitals.

En aquest mateix sentit, Prats remarca: "Entrem en una nova era, en una nova fase" de la pandèmia i que "la qüestió que tenim sobre la taula és veure fins a quina incidència podem arribar sense haver d'intervenir".

És a dir:

"Haurem de veure fins a quin punt la vacunació és suficient per tenir un topall en la incidència màxima o si l'haurem d'ajudar una mica amb mesures com estendre el certificat Covid".


Ara mateix, a Catalunya hi ha 5.902.286 persones que ja tenen la pauta completa de vacunació. Són el 74,5% de la població, un percentatge que puja fins al 83,6% si es té en compte la població a partir dels 12 anys, que és la que pot vacunar-se.

 


Risc de rebrot alt

Les dades publicades pel Departament de Salut, d'altra banda, tornen a situar Catalunya amb un risc de rebrot alt, per sobre dels 100 punts, per primera vegada en dos mesos.

Aquest divendres és de 102 punts, 11 més que dijous. Divendres passat era de gairebé la meitat, 56 punts.

 

Aquesta tardor, el risc de rebrot més baix ha estat de 37 punts, assolits el 17 i el 18 d'octubre. Des d'aleshores ha anat oscil·lant al voltant dels 50 punts, fins que aquests últims dies ha pujat de manera més decidida.


Una desena de morts setmanals

La tendència a l'alça de la pandèmia no s'ha traduït en cap augment de defuncions, que continuen mantenint-se al voltant de la desena setmanal, és a dir menys de dues morts diàries.

 

En total, des del març de l'any passat, la pandèmia, a Catalunya, ha causat 24.045 víctimes mortals.

 

La importància de la vacunació també s'evidencia quan s'observa que la pandèmia va ser molt més letal els deu primers mesos, fins a finals de 2020, que aquests últims deu, el 2021, a partir dels quals es va començar a vacunar la població. 

Així, fins al 31 de desembre es té constància de 17.095 defuncions per Covid-19, mentre aquest any se n'han comptabilitzat 6.950 més, 6.934 fins al 31 d'octubre.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
Anar al contingut