Sense l'aplicació de l'excepció ibèrica el preu de la llum hauria pujat uns 80 euros més (Maria Aladern/ACN)

Per què el preu de la llum serà aquest divendres el més baix de tot l'any

El megawatt hora es pagarà a poc més de 21 euros de mitjana al mercat majorista, l'import més baix des del maig del 2021

El preu de la llum al mercat regulat per a aquest divendres marcarà el nivell més baix dels últims 19 mesos i caurà en picat fins a 21,12 euros/MWh, segons els registres de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE). Es tracta, per tant, de l'import més baix des del maig del 2021, abans que la crisi energètica comencés a treure el cap i quan encara no havia entrat en vigor el mecanisme ibèric.

Si no hi hagués aquest mecanisme de topall del preu del gas per a la generació d'electricitat, el preu de la llum seria de mitjana d'uns 102 euros/MWh, uns 80 euros/MWh més que amb la compensació per als clients de la tarifa regulada, que d'aquesta manera pagaran un 79,3% menys de mitjana.

El moll d'amarratge de la planta de gas d'Enagás al port de Barcelona (Aina Martí/ACN)

Tot això suposa un descens de gairebé el 60% respecte al preu d'aquest dijous. El 23 de desembre del 2021 el preu de la llum va marcar el que fins aleshores era un rècord històric; es va situar per sobre dels 383 euros de mitjana, 362 euros més dels 21 que costarà aquest divendres.


Les causes del descens

L'abaratiment, en plena crisi energètica, s'explica per tres motius:

En primer lloc, per les temperatures anormalment altes que es preveuen aquí i a la resta d'Europa tant per avui com per als pròxims dies i que provocaran un descens de la demanda.

També per l'increment de la generació d'energia hidràulica i eòlica gràcies a les pluges de les últimes setmanes i al vent que ha bufat. I de fet, totes dues tecnologies sumaran més de sis de cada deu megawatts generats i reduiran substancialment la crema de gas natural, de lluny la font més cara per generar electricitat.

I finalment, també s'explica perquè els països europeus van avançar la compra de reserves de gas per produir energia elèctrica davant del temor que Rússia tanqués l'aixeta del gas i ara, amb les reserves plenes, n'han reduït la compra. Això fa que hi hagi menys demanda i que el preu baixi.

L'energia eòlica té cada cop més pes en el conjunt de fonts que generen electricitat (Stephane Mahe/Reuters)

De l'abaratiment del mercat majorista, però, només se'n beneficiaran quatre de cada deu clients, els que tenen una tarifa regulada, també coneguda com a PVPC.

D'altra banda, l'import que pagaran els clients de tarifa regulada a l'Estat per a aquest dijous és molt més baix que el de França o Alemanya, on s'enfilarà per sobre dels 190 euros/MWh, o el d'Itàlia, que ronda els 240 euros/MWh.


Rècord de generació eòlica

La caiguda del preu de la llum no s'entendria sense la irrupció de l'energia eòlica, que aquest 2022 ha registrat un rècord de generació que l'ha fet consolidar-se com la primera tecnologia renovable en el sistema elèctric, segons dades de l'Associació Empresarial Eòlica (AEE).

En total, l'eòlica ha generat aquest any més de 61.000 GWh.

 

ARXIVAT A:
Energia
Anar al contingut