Bill i Melinda Gates continuaran en els seus càrrecs a la fundació que porta el seu nom (Reuters/Francois Lenoir)

Per què el divorci de Bill i Melinda Gates pot sacsejar la filantropia mundial

No se saben els termes de la separació, però la parella assegura que continuarà treballant en la seva fundació benèfica, una de les més importants del món

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Bill i Melinda Gates es divorcien després de 27 anys de matrimoni. En un comunicat conjunt, assenyalen que després d'una llarga reflexió han decidit posar fi a la seva relació. La parella assegura que continuaran treballant plegats en la seva fundació, que porta els seus noms i que van fundar l'any 2000, una de les organitzacions benèfiques privades més importants del món. Però aquesta decisió genera incertesa i pronostica canvis en el món de la filantropia mundial. 

La Fundació Bill i Melinda Gates assegura que la parella seguirà compartint la presidència i sent patrons de l'organització: "Seguiran treballant junts per donar forma i aprovar estratègies, defensar els problemes i establir la direcció general de l'organització", diu en un comunicat separat del que ha fet la parella.

Pares de tres fills, Bill, de 65 anys, i Melinda, de 56, pensen que ja "no poden evolucionar més com a parella" i demanen al públic que doni a la seva família "l'espai i la intimitat necessàries per començar a adaptar-se a la seva nova vida":

 

Segons l'última classificació de la revista Forbes, Bill Gates és el quart home més ric del món, amb una fortuna estimada de 124.000 milions de dòlars, 103.000 milions d'euros, darrere de dos altres nord-americans --Jeff Bezos i Elon Musk-- i del francès Bernard Arnault. L'any passat, Gates va deixar el consell de direcció de Microsoft per dedicar-se exclusivament a les activitats benèfiques.
 

Bill Gates, cofundador de Microsoft, és la quarta fortuna del món (Reuters/Charles Platiau)

 

Els efectes del divorci

El efectes del divorci sobre la fundació que presideix la parella són incerts. Un dels crítics de la parella de benefactors multimilionaris, Anand Giridharadas, autor del llibre "Winners Take All", ha advertit que el divorci dels Gates tindrà efectes en els camps de l'educació, la salut pública i els negocis, on tenen una gran influència.

"Que individus superrics concentrin tanta influència i control sobre qüestions humanitàries mundials. El divorci de Gates farà més que alterar la vida d'una família. Es ramificarà en el món dels negocis, l'educació, la salut pública, la societat civil, la filantropia i més enllà. Això es deu al fet que la nostra societat ha comès el colossal error de permetre que ciutadans privats amb grans fortunes comprin l'oportunitat de prendre decisions quasi governamentals."

Tot i que la filantropia és l'única feina a què es dedica Bill Gates, no se sap en quins termes es dividirà la fortuna, i si la fundació rebrà els ingressos regulars com fins ara, apunta el politòleg de la Universitat de Stanford Rob Reich

"El divorci de la parella més important de la filantropia planteja moltes qüestions  sobre el futur de la fundació i sobre la filantropia." 

David Callahan, fundador d'Inside Philanthropy, considera que "Bill i Melinda Gates van ser pioners de la gran filantropia en la seva forma actual", i es pregunta --al New York Times-- com pot canviar ara "si Melinda Gates rep part de les participacions de Microsoft i crea altres fundacions o causes per fer donacions". 

"Us podríeu imaginar que Melinda Gates serà una donant molt més progressista. Serà una força important en la filantropia durant les pròximes dècades".

De la mateix manera que McKenzie Scott, l'exdona de Jeff Bezos, va fer amb la seva fortuna després del divorci amb el fundador d'Amazon.

Melinda French Gates, a més de copresidir la fundació amb Bill, és empresària, advocada i filàntropa, i autora del llibre "The Moment of Lift: How Empowering Women Changes the World" sobre l'empoderament de la dona al món, i gestiona la seva pròpia organització, Pivotal Ventures (empreses fonamentals), pel foment i el desenvolupament d'empreses per a la millora i el progrés social.

 

La fundació

La Fundació Bill & Melinda Gates s'ha convertit en una de les organitzacions més influents en la salut pública mundial, ja que ha gastat més de 50.000 milions de dòlars, 41,5 mil milions d'euros, en les darreres dues dècades per aportar nous enfocaments en la lluita contra la pobresa i les malalties.

Els Gates han donat suport a programes molt elogiats en matèria d'erradicació de la malària i la poliomielitis, nutrició infantil i vacunes. L'any passat, la fundació va dedicar 1.752 milions de dòlars, uns 1.500 milions d'euros, a ajudes contra el Covid-19.

 

Creada l'any 2000, la fundació sense ànim de lucre Bill & Melinda Gates és l'organització filantròpica privada més gran dels Estats Units i una de les més grans del món, amb actius nets de 43.300 milions de dòlars, 36.000 milions d'euros, segons les últimes dades de finals del 2019 publicades al seu lloc web.

Del 1994 al 2018, la parella va donar més de 36.000 milions de dòlars, 30.000 milions d'euros, a la seva pròpia fundació amb seu a Seattle, segons la mateixa font.

La fundació també rep finançament d'altres benefactors. L'any passat, l'inversor Warren Buffett va donar 2.000 milions de dòlars, més de 1.600 milions d'euros, en accions de la seva Berkshire Hathaway com a part dels plans que va anunciar: regalar tota la seva fortuna abans de morir. Buffett i els Gates van crear el 2017 The Giving Pledge, (el compromís de donar), una campanya per animar la gent rica a contribuir amb la majoria de les seves fortunesa a causes filantròpiques. 

 

El divorci

Aquest dilluns la parella va demanar la dissolució del matrimoni, afirmant que la seva unió legal estava "irremeiablement trencada", però va dir que havien arribat a un acord sobre com dividir els seus béns matrimonials.

Melinda Gates, empresària, advocada i filàntropa (Reuters)


En la sol·licitud de divorci, la parella demana al Tribunal Superior del Comtat de King, a Seattle, que  "dissolgui el matrimoni" i que divideixi els seus béns comunals, interessos comercials i responsabilitats "tal com estableix el nostre contracte de separació", tot i que no s'han revelat els detalls d'aquest acord.

Bill Gates, cofundador de Microsoft, i Melinda French Gates es van conèixer quan ella es va incorporar a l'empresa com a gestora de productes i van casar-se el gener del 1994 a Hawaii. La petició de divorci arriba després que el més petit dels seus tres fills hagi fet els 18 anys i, per tant, cap és menor d'edat.

Microsoft va generar la fortuna multimilionària de la parella, però actualment els Gates són els propietaris més grans de terres de cultiu dels Estats Units. L'empresa Cascade Investment gestiona les inversions i la fortuna de Gates, que participa en la cadena hotelera Four Seasons, la Canadian National Railway, la companyia nacional de ferrocarrils del Canadà, i l'AutoNation, la cadena de concessionaris d'automòbils més gran del país, entre altres empreses. Les cases i propietats de la família inclouen una mansió de més de 6 milions de metres quadrats.

ARXIVAT A:
Empresa
Anar al contingut