Enterraments de víctimes de la Covid 19 a Sao Paolo

Per què el coronavirus s'estén de diferents maneres: lideratge, populisme i gestió

L'expansió sembla haver entrat en una nova etapa, amb l'epicentre a Amèrica, on la gestió de l'epidèmia fa que la incidència sigui desigual

Judith Casaprima SaguésActualitzat

L'expansió del coronavirus sembla haver entrat en una nova etapa. Mentre les corbes de contagi s'estabilitzen a Europa, el virus s'imposa a l'Orient Mitjà, l'Àfrica, l'Amèrica Llatina i l'Àsia del sud, però el perquè s'estén en unes zones i en altres no tant continua sent un misteri.

En un article al New York Times, Natalie Dean, professora de Bioestadística de la Universitat de Florida, declara que "no hi ha evidències que algunes poblacions se salvin, la qüestió no és si s'infectaran, sinó quan".

En zones on s'esperava que el coronavirus no s'estengués amb tanta virulència perquè el clima és més càlid, per tenir una població més jove o per algun factor desconegut que les pogués protegir, no ha estat així. El cert és que en països d'una mateixa àrea el virus s'ha estès de manera diferent.

Un virus està colpejant tant a països amb una sanitat forta, com els occidentals, i als més fràgils, però no en tots, i no hi ha una causa concreta.

Centenars de fosses en un cementiri per a les víctimes del coronavirus a Sao Paulo (REUTERS / Amanda Perobelli) 
 

Segons les últimes dades d'aquest divendres, el balanç global del coronavirus puja a 6,6 milions de persones infectades i més de 390.000 víctimes mortals a causa de la Covid-19.

Al capdavant del nombre d'infeccions i de morts hi ha els Estats Units -amb 1.872.660 persones infectades i 108.211 defuncions- i el Brasil - amb 614.941 casos i 34.000 morts.

Una de les evidències és que el lideratge populista d'aquests països ha agreujat la situació. L'epicentre del virus al món és a Amèrica.


Els Estats Units i l'Amèrica Llatina

Les xifres als Estats Units superen en més del doble les infeccions del segon país americà, que és el Brasil, i multipliquen per 20 les de morts.

L'expansió de l'epidèmia als Estats Uits es veu agreujada per les mobilitzacions antiracistes que hi ha arreu del país, contra la mort d'un home afroamericà, George Floyd, a mans d'un policia blanc.

 

Però al Brasil encara no han arribat al pic dels contagis i la corba és la més ascendent del món, segons un estudi de la Universitat de Sao Paulo. L'estudi constata, segons el seu coordinador, el professor Domingo Alves, que en països com la Xina, França, Itàlia, Espanya o els Estats Units, que van ser epicentre de l'epidèmia, la corba de contagis es va estabilitzar als 50 dies, mentre que al Brasil ja passen dels 100 dies i la corba encara puja.

"A partir del dia 50 aquests països van posar el peu al fre i nosaltres no. Som els únics que seguim amb el peu a l'accelerador."

Una situació provocada, segons els especialistes, per la mala aplicació de les mesures i un relaxament prematur.

El seu president, Jair Bolsonaro, continua minimitzant l'amenaça, que va qualificar "de petita grip", i rebutjant les mesures preses pels governs regionals.

"Lamentem tots els morts, però aquest és el destí de tots." 

Per Bolsonaro, la prioritat és que la crisi econòmica no provoqui més morts.

 


L'Argentina i el Perú

Mentre que el govern del Perú va ser el primer d'aplicar mesures de quarantena entre els països de l'Amèrica Llatina, ocupa la segona posició, després del Brasil, en nombre de contagis, més de 183.000, i comptabilitza més de 5.000 morts.

L'Argentina, un dels països més extensos i poblats del continent, està controlant la pandèmia, amb un balanç de poc més de 20.000 infectats i 608 morts. El 90% dels casos es concentren en l'àrea metropolitana de Buenos Aires, que té més de 13 milions d'habitants, i on aquest dijous han allargat 21 dies més la quarantena.  

L'Argentina ha allargat 21 dies la quarantena a l'àrea de Buenos Aires (REUTERS / Agustín Marcarian)

 

Els casos de Sud-àfrica i Egipte

L'expansió del coronavirus a l'Àfrica ha estat un dels temors més grans que expressava l'OMS, sobretot per la fragilitat dels sistemes sanitaris de la majoria dels seus països. I actualment els punts més problemàtics del continent són a Sud-àfrica i a Egipte.

 

Sud-àfrica registra, a hores d'ara, la xifra més alta d'infeccions: més de 40.000, seguida d'Egipte amb gairebé 30.000 casos. 

A Sud-àfrica, una de les potències econòmiques del continent, després d'imposar el mes de març una estricta quarantena que va prohibir fins i tot la venda d'alcohol i tabac, el president Ciryl Ramaphosa ha decidit, malgrat les xifres, relaxar les restriccions per raons purament econòmiques.

A Egipte, el president Abdel Fattah el-Sisi va decidir relaxar el confinament pel ramadà, en un gest per a una població fortament controlada. En una setmana, la taxa d'infectats s'ha duplicat. Mentrestant, els metges denuncien una situació caòtica i de col·lapse als hospitals, amb falta de material i de formació.

Controls casa per casa per la Covid-19 al Caire (REUTERS / Mohamed Abd El Ghany)

La mort d'un metge va provocar, la setmana passada, una vaga entre els companys de professió, que van ser acusats pel president El-Sisi d'"enemics de l'Estat" a Twitter.
 

Ciclons i camps de refugiats

A l'Àsia, en aquest moments la situació més greu se centra a l'Iran i l'Índia, però s'hi afegeix Bangladesh, que ha vist com el virus s'estenia fins a 55.000 casos després del pas del cicló Amphan. 

 

L'Índia, rècord de contagis en un dia

L'Índia és el setè país amb més afectats per la pandèmia del món, amb 227.000 casos i més de 6.300 morts, i ha fet el rècord de 9.900 nous infectats en 24 hores. Després, l'Iran té 164.000 infectats, però més de 8.000 morts.

Test de coronavirus a l'Iran (REUTERS / Wana News)

Turquia supera l'Iran amb 167.000 contagis, però registra 4.600 morts.

Rússia és el tercer país amb més contagis del món, supera els 440.000, però en canvi la xifra de morts registrades és de poc més de 5.500. Unes xifres que no estan donant credibilitat al règim de Putin.

 

La relació entre l'expansió i la situació del coronavirus al món sembla que pot dependre de la gestió, de lideratges populistes o del relaxament prematur de les mesures de control per raons més econòmiques que sanitàries. I això, a alguns dirigents, se'ls està girant en contra.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut