Per què arriben ara més pateres a les Balears? Els perills de la ruta algeriana

Una ruta que se sol reactivar abans de l'hivern que, tot i ser llarga i perillosa, ofereix més garanties als que hi arrisquen la vida per arribar a Europa

Actualitzat

Prop de mig miler de persones migrants han arribat en pateres des de dissabte a les Illes Balears, el País Valencià, Múrcia i Andalusia, travessant el Mediterrani per l'anomenada ruta algeriana.

La majoria han arribat a les Balears des de Boumerdès, recorrent els més de 300 quilòmetres que separen les dues costes a bord de tota mena d'embarcacions. Aprofiten els últims dies de bonança abans de l'arribada del fred

Però també n'hi ha molts que surten des de ciutats com Orà, i recorren més de 200 quilòmetres fins a Almeria o més de 300, fins a Alacant. Altres, fins i tot, arriben des d'aquí a les Balears, a uns 400 quilòmetres.

 

Més llarga i perillosa

Les arribades a la desesperada pel mar s'han intensificat aquest cap de setmana, tot i que la xifra és inferior que en anys anteriors. Aprofiten aquestes setmanes abans que el temps canviï de cara a l'hivern i el clima sigui molt més dur. Per això, ara és l'època en què més migrants s'atreveixen a creuar per aquesta via menys utilitzada, com explica Sònia Ros, portaveu de l'ONG Stop Mare Nostrum.

"S'ha reobert una via que és anecdòtica, però que es reobre de tant en tant, que és la ruta d'Algèria. I ara estem veient com surten pateres que estan arribant sobretot a les Balears, que és una ruta que normalment té un nombre d'arribades molt baix. I també estem veient una ruta que es reactiva, que és la que arriba a Almeria, Múrcia, Alacant."

La ruta algeriana és més llarga i perillosa, els cossos amb vida o sense no deixen d'arribar a les costes. Però, ara mateix, malgrat el risc, aquesta ruta els ofereix més garanties per a un possible creuament exitós.

"L'acollida a les Balears és, podríem dir, més laxa. Moltes persones migrants ho saben perquè han compartit la informació. Sovint des del govern de les Illes Balears es dona un bitllet amb ferri a Barcelona, on no hi ha un control fronterer o policial quan arriben i, per tant, poden continuar la seva ruta cap a França."

 

Arriscar la vida per una nova vida

A les illes Balears, aquest cap de setmana han arribat 309 persones en 25 embarcacions. Les pateres han arribat a Mallorca, a Cabrera, a Eivissa i a Formentera, tots amb el mateix objectiu, segons Dolça Feliu, de la Creu Roja de les Balears

"Realment. quan xarres amb ells i amb elles, el que volen és una segona oportunitat de vida perquè als seus països d'origen, en aquests moments, no la tenen."

La ruta algeriana l'acostumen a fer homes, però ja estan utilitzant també aquesta via algunes dones gestants i també criatures

Una patera abandonada la costa balear (CCMA)

Des d'Algèria, van sortir des de la costa d'Orà les persones que van naufragar amb una patera que tenia intenció d'arribar a la costa d'Almeria, i que, aquest dilluns, Salvament Marítim continua buscant. Segons un supervivent, la barcassa va sortir fa tres dies amb 14 persones a dins, però l'embarcació va bolcar per problemes amb el motor.

I a Alacant, diumenge, Salvament Marítim va rescatar un nen de tres anys i una nena de set anys que anaven en dues pateres on viatjaven 21 persones que van ser localitzades a 140 quilòmetres de la costa, a l'altura d'Alacant.

La llanxa de Salvament Marítim al port d'Almeria (CCMA)
ARXIVAT A:
Illes BalearsMigracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut