Detall d'una escola de les Garrigues
Detall d'una escola de les Garrigues (ACN)

Per què als pediatres no els preocupa l'alta incidència de covid entre els infants

La presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell, destaca que s'està fent un esforç diagnòstic molt alt i que la meitat dels casos son asimptomàtics

Sílvia MateuActualitzat

"Hi ha molt poca covid greu entre els nens. Més de la meitat són asimptomàtics, com qualsevol altra infecció de vies respiratòries", ha dit la presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell, en una entrevista al canal 324.

És un missatge tranquil·litzador, però els casos de covid entre les criatures s'han disparat amb la tornada a l'escola, com era de preveure i com confirmen les dades, que val la pena analitzar amb més detall.

La incidència acumulada en l'última setmana és el doble entre els nens que entre el conjunt de la població. Fins als nou anys, s'han detectat 5.964 casos de covid per cada 100.000 habitants. Si mirem el total, són 2.977 casos per cada 100.000 habitants, segons les últimes dades de la Generalitat.

Com s'han d'interpretar aquestes dades? La canalla s'infecta més o en estar més controlada es detecten més casos?

Els pediatres tenen clar que la incidència del virus és molt alta entre els infants i adolescents, pel major nombre de proves que s'estan fent a les escoles. Cal recordar que quan es comunica un positiu a la classe, la resta s'han de fer proves.

"L'esforç diagnòstic és més alt que mai amb els testos a les escoles i, a més, tots els pediatres estan atents davant de qualsevol símptoma lleu per poder-lo identificar", diu Anna Gatell.

Les xifres també mostren que es fan més testos als nens, però no en surten tants de positius com en el conjunt d'habitants. L'índex de positivitat general és del 20,69%, en els nens fins als 10 anys és del 18,25% i en els adolescents fins als 19 anys és encara més baix, del 14%.

 

Demanen canvis per als no vacunats

La presidenta de la Societat Catalana de Pediatria creu que es podria reconsiderar la diferència que es fa entre els alumnes vacunats i no vacunats als instituts quan es detecta un positiu a l'aula. Amb el protocol actual, els no vacunats han de fer quarantena i això fa que, en alguns casos, gairebé no puguin assistir a classe.

Anna Gatell defensa que "els que encara no estan immunitzats per sobre dels 12 anys i que afortunadament són pocs podrien anar als centres escolars fent-se testos cada dos dies, fins i tot fent-se ells mateixos una automostra".

Gatell també pensa que "a la primavera ja pràcticament deixarem de testar els nens" i que això tindrà una repercussió positiva en la salut mental que els pediatres valoren perquè "si els pares, els avis i l'entorn ho viuen amb certa normalitat, sense tanta angoixa, es podrà transmetre més seguretat" als nens.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Infància
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut