"Per Esquerra no quedarà": Rufián assegura que ERC no bloquejarà la investidura de Sánchez

Gabriel Rufián ha dit que a Catalunya no hi ha crisi de convivència i que voler un referèndum d'autodeterminació "no és un problema de convivència"

Actualitzat

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha assegurat aquest dimecres que el seu partit no bloquejarà una possible investidura de Pedro Sánchez. Esquerra no bloquejarà la investidura, malgrat el "paràgraf nefast i innecessari" de la proposta programàtica presentada aquest dimarts pel president en funcions, que no contempla un referèndum a Catalunya.

Rufián ha dit que el seu partit vol diàleg i no renuncia que es formi un govern:

"Per Esquerra no quedarà, nosaltres donem una oportunitat a la paraula, al diàleg, a la política... I si nosaltres apostem per aquesta línia, la pregunta és per què Podem no. El que repeteixen d'una manera sempiterna els líders de Podem a tots els platós de televisió és 'ens estan humiliant'... Doncs que vagin a Lledoners i li diguin això a Oriol Junqueras."

 

Gabriel Rufián i Carolina Tellechea, d'ERC, amb Adriana Lastra i José Luis Ábalos, del PSOE

 

Rufián ha fet aquesta afirmació en una compareixença posterior a la reunió que ha tingut aquest matí amb la portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, i el responsable d'Organització, José Luis Ábalos. Aquesta ha estat la primera de les reunions que el PSOE tenia previstes per aquest dimecres; en la segona, amb el PNB, sí que era present Pedro Sánchez.

En la mateixa compareixença, Gabriel Rufián ha dit que a Catalunya no hi ha crisi de convivència i que voler un referèndum d'autodeterminació "no és un problema de convivència".

 

Sánchez i Ortuzar es donen la mà, davant la presència de polítics del PSOE i el PNB (EFE)

 

El PNB tampoc vol bloquejar la investidura

A la tarda, el president del govern espanyol en funcions s'ha reunit a la seu del PSOE amb el president del PNB, Andoni Ortuzar, que també ha assegurat que no impedirà la investidura de Sánchez. A més, Ortuzar s'ha mostrat obert a passar de l'abstenció al vot favorable si el programa dels socialistes és "més respectuós" amb l'autogovern basc.

Ortuzar ha demanat a PSOE i a Podem que s'asseguin a negociar per evitar una repetició electoral. A més, ha insinuat que si Podem vota a favor de Sánchez, ells faran el mateix:

"Si en l'últim minut tot depèn del PNB, això tirarà endavant."

El president de l'Euskadi Buru Batzar ha subratllat que anar a eleccions seria "un fracàs polític de tothom i la situació que sorgiria d'unes noves eleccions probablement seria més complexa". Ortuzar també ha considerat que el programa polític presentat per Sánchez li ha causat "certa decepció" perquè "hauria pogut ser més valent en el que fa referència al model territorial i a l'autogovern".

La ronda de contactes del PSOE continuarà aquest dijous amb la reunió amb Unides Podem.

ARXIVAT A:
Procés catalàERCPedro SánchezGabriel Rufián
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut