Pequín canvia a un canadenc la condemna de 15 anys a pena de mort, en ple cas Huawei

El primer ministre del Canadà qualifica la decisió d'"arbitrària" i la Xina respon Trudeau que deixi de fer "comentaris irresponsables"

RedaccióActualitzat

Creix la tensió diplomàtica entre la Xina i el Canadà. En el rerefons de l'afer Huawei, un tribunal xinès ha condemnat a mort el ciutadà canadenc, Robert Lloyd Schellenberg, acusat de traficar amb drogues. El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, ha qualificat la decisió d'"arbitrària", i la Xina ja hi ha respost demanant respecte i dient a Trudeau que deixi de fer "comentaris irresponsables".

En declaracions als periodistes a Ottawa, el primer ministre canadenc ha fet aquesta reflexió sobre el cas que està provocant l'augment de la tensió amb Pequín:

"És una greu preocupació per a nosaltres com a govern, com ho hauria de ser per a tots els nostres amics de la comunitat internacional i aliats, que la Xina hagi elegit aplicar arbitràriament la pena de mort"

El Ministeri d'Afers Estrangers del Canadà adverteix des d'aquesta matinada els seus ciutadans, a la seva web, dels riscos que corren si visiten la Xina.

 

La justícia xinesa acusa Schellenberg de traficar amb drogues (Reuters)

 

Justin Trudeau amb el seu homòleg xinès Li Keqiang, durant una visita del primer ministre canadenc a Pequín fa poc més d'un any (Reuters)


Les relacions entre tots dos països es van deteriorar arran de la detenció al Canadà, al desembre, d'una alta directiva de la multinacional xinesa Huawei.


Notícia relacionada: El Canadà allibera la directiva de Huawei detinguda, però no pot sortir del país


La Xina hi va respondre amb la detenció de dos ciutadans canadencs, sospitosos d'activitats que, segons Pequín, "posen en perill la seguretat nacional" del país.

Schellenberg el van arrestar el 2014, acusat d'intentar enviar 222 quilos d'amfetamines amagades en pneumàtics d'Austràlia a la Xina. Dos anys després el van condemnar a 15 anys de presó, però el veredicte el van recórrer els fiscals i, finalment, aquest dilluns li van imposar la pena capital.

 

La portaveu d'Afers Exteriors xinesa, Hua Chunying, ha qualificat d'"irresponsables" les acusacions de Trudeau


Davant les crítiques de Trudeau per aquesta condemna, la diplomàcia xinesa, a través de la seva portaveu, Hua Chunying, ha reaccionat afirmant que les declaracions del mandatari canadenc han estat "un error", que són "irresponsables" i que, en definitiva, es respecti la legislació del seu país.

Des d'Amnistia Internacional (AI) es reclama al país asiàtic que revoqui la condemna a mort de Robert Lloyd Schellenberg. L'ONG diu en un comunicat que "el sistema de pena de mort de la Xina està envoltat de secretisme" i que això "contribueix que es qüestioni aquesta decisió". "El judici sovint és un simple espectacle, amb el resultat ja decidit", assegura AI.

 

ARXIVAT A:
Drets humansXinaDrogues
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut