El porquet rosa s'ha convertit en una icona popular a la Xina entre el públic de totes les edats (Reuters)
Pequín

Peppa Pig, acusada de "subversiva" a la Xina i censurada a la plataforma Douyin

El porquet rosa ha esdevingut una icona de la contracultura que n'ha fet mems i paròdies

RedaccióActualitzat

Els dibuixos de la Peppa Pig són molt populars entre el públic infantil xinès, però, des de l'any passat, la seva fama ha crescut també entre els joves i adults d'aquell país que l'han adoptat com una icona i l'han transformat en mems, paròdies i falsos episodis i paròdies pornogràfiques.

Aquestes derives han fet que la plataforma Douyin, que permet compartir vídeos, hagi retirat uns 30.000 mil clips on apareixia la porqueta rosa. Segons un document citat pel diari oficial "Global Times", els ha afegit a la llista d'altres continguts censurats, com el nudisme, el transvestisme, les armes de foc o el culte religiós.

La plataforma ha esborrat tot el contingut relacionat amb aquest dibuix animat, així com tots els resultats de la cerca per l'etiqueta #PeppaPig.

Notícia relacionada: Xina censura Winnie the Pooh per les bromes sobre la seva semblança amb Xi Jinping

La famosa sèrie de la BBC va arribar a la Xina fa més de 10 anys i s'ha fet popular gràcies als episodis doblats al mandarí. Des del gener, el diari oficial ve denunciant les paròdies d'humor negre que s'hi fan.
 

 

Dilluns assegurava que ha esdevingut una icona d'una joventut "hostil amb els valors dominants, sovint poc educada i sense feina estable", "mandrosa" i "als antípodes de la joventut que vol conrear el partit".

Afegia, a més, que Peppa Pig ha pres un caràcter "subversiu" i que la seva popularitat il·lustra "una set de novetats i de sàtira susceptible de nodrir la moral de la societat". 

El grup propietari de Douyin havia estat sancionat

No està clar per què una de les xarxes socials més populars de la Xina ha censurat aquests vídeos, però la decisió s'emmarca en una onada de repressió llançada pel règim comunista d'expulsar d'internet tot el contingut que es desviï dels "valors centrals del socialisme" i que critiqui les normes socials establertes.

Notícia relacionada: la Xina activa el carnet de bon ciutadà amb milions de càmeres i algoritmes

El grup Bytedance, propietari de Douyin, ha patit diversos revessos per part de les autoritats. A l'abril, el seu agregador de continguts d'actualitat Toutiao, va ser sancionat per haver permès compartir bromes picants. La plataforma va prometre llavors augmentar fins a 10.000 els seus censors.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió
Anar al contingut