Pepita Laguarda

Pepita Laguarda, una de les 1.195 històries de dones soldat del llibre "Les combatents"

Gonzalo Berger i Tània Balló fan un inventari i s'endinsen en la història personal de cada miliciana a la Guerra Civil Espanyola

Agustí FornéActualitzat

Fa uns anys, remenant calaixos, Ramon Ignasi va trobar una foto. Pepita Laguarda, el mateix cognom que ell. No sabia qui era, però només va girar la foto i va descobrir algunes coses.

"Con la presente recibe el mas afectuoso saludo del que comparte contigo el dolor por la pérdida irreparable de un ser querido."

El missatge el firmava Juan López Carvajal i anava adreçat a Pedro Laguarda Batet. Va anar estirant el fil i va descobrir la història de la Pepita, la seva tia àvia.

Va descobrir que va marxar al front d'Aragó amb només 17 anys i hi va anar amb el seu xicot, Juan López Carvajal. "La meva nòvia hi volia anar i jo li vaig dir: doncs me'n vaig amb tu. I ens vam apuntar a la Columna Ascaso, formada por anarquistes", recordava Juan en una entrevista, fa 15 anys.

Van anar a la Columna Ascaso. L'1 de setembre va entrar en combat, però poques hores després la van ferir. Va morir a l'Hospital de Sang de Grañén, en braços del seu xicot.

 
 

A la família, d'aquesta història, no se'n parlava. De fet, mai ningú deia res de la Guerra Civil. L'Odile, la neboda de la Pepita, diu que al pare només li va sentir parlar una vegada de la seva germana: "Va treure la foto i em va dir: 'Pobre Pepita, era molt bona noia i la van matar a la Guerra.' Va agafar la foto, la va guardar i no en va parlar mai mes."

Mira aquí la història de Pepita Laguarda explicada pel seu renebot:

 

 

1.195 dones, 1.195 històries

Pepita Laguarda Batet és una de les 1.195 dones que van combatre a primera línia a la Guerra Civil. Gonzalo Berger i Tània Balló han fet inventari d'aquestes milicianes antifeixistes al llibre "Les combatents".

"És un treball de recerca –diu Gonzalo Berger– que busca explicar, amb perspectiva de gènere, el paper de la dona en el conflicte." "La figura de la miliciana sempre ha fascinat molt, però la història sempre s'escriu parcialment i els homes sempre en són protagonistes", afegeix Tània Balló. "Nosaltres hem volgut quantificar, però també entrar en la història personal de cada combatent".

 


Masclisme també al front

La figura de la dona soldat en igualtat de condicions que l'home soldat va durar poc. Va aflorar el masclisme. Eren al front, però les van relegar a feines domèstiques. Deien que no estaven preparades per al combat. I fins i tot les desprestigiaven relacionant-les amb la prostitució.

La casualitat va fer que en Ramon Ignasi, el nebot de Pepita Laguarda, i Helios, el fill de Juan López, el xicot de la Pepita, es coneguessin a través de les xarxes socials. No s'han vist mai, però continuen junts la recerca.

ARXIVAT A:
Guerra Civil espanyola
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut