La façana de l'Ajuntament de Lleida a l'avinguda de Blondel
Lleida

Penja per primer cop a la Paeria una pancarta en suport dels presos i exiliats

Mentre que l'anterior govern socialista no ho havia permès, aquesta és de les primeres decisions del nou govern d'ERC, JxCat i El Comú

Actualitzat

L'Ajuntament de Lleida ha penjat aquest dilluns una pancarta de solidaritat amb els polítics exiliats i els presos pel procés independentista a la façana del Palau de la Paeria de l'avinguda Blondel, i a la tarda col·locarà un llaç groc a la façana de la plaça de la Paeria.

Per primer cop, ja que els anteriors governs no ho havien fet, s'ha aprovat penjar aquesta símbols a les façanes de l'Ajuntament de Lleida.

L'alcalde, Miquel Pueyo, d'ERC, ha afirmat que estarà penjada fins que s'entri en un procés de negociació.

"Qui pot o pugui, que en gran mesura és el govern de l'Estat, que entri en un procés de negociació i de retorn a la política."
"Si algú parla de termes com la neutralitat de l'espai públic he de dir que nosaltres creiem que per definició no és neutral, és l'espai en el qual s'han d'expressar totes les sensibilitats i tots els posicionaments, i si parlem d'un ajuntament és evident que la no-presència del llaç groc té una càrrega política i la seva presència també."

Pueyo ha assegurat que la pancarta i el llaç no són símbols independentistes, ni tan sol republicans, "sinó solidaris amb persones que essencialment estan preses o a l'exili per haver assumit responsabilitats polítiques i que han pres decisions que no incloïen violència".

Es tracta d'una de les primeres mesures del nou govern municipal d'ERC, JxCat i El Comú, després d'haver-la acordat en junta de portaveus.

 

La pancarta s'ha posat després del ple d'aprovació del cartipàs


El nou cartipàs

Prèviament, s'ha celebrat el ple de l'Ajuntament de Lleida, que ha donat llum verda al cartipàs municipal, que inclou 7 tinències d'alcaldia i 15 regidories, una per cadascun dels regidors d'Esquerra, Junts per Catalunya i El Comú de Lleida del govern. El PSC, el PP i Cs han criticat que el nou cartipàs serveix per donar càrrecs als seus i dona pocs mitjans a l'oposició.
 

També s'ha acceptat recuperar la figura del cap de l'oposició, equiparant-la a la de portaveu de grup, com reclamava el PSC. El càrrec recau en l'exalcalde Fèlix Larrosa, perquè encapçala la llista del partit més votat entre els de l'oposició, encara que no exercirà perquè el portaveu socialista serà Jaume Sellés, mentre que Larrosa serà portaveu del partit a la Diputació.

 

El ple ha aprovat el nou cartipàs, amb 7 tinències d'alcaldia i 15 regidories


Xavi Palau, portaveu municipal del PP, ha afirmat que el seu grup no té clar l'objectiu de la comissió sobre l'1-O del 2017 i la portaveu de Cs, Ángeles Ribes, ha criticat la iniciativa adreçant-se a l'equip de govern:

"Han estat incapaços de dotar de contingut aquesta comissió de l'1 d'octubre en el cartipàs perquè ni vostès saben com es desenvoluparà. Només servirà d'agitació i propaganda, com la resta de les polítiques que duran a terme."

Durant el ple també s'ha establert una rebaixa del 4% del sou dels càrrecs electes i de confiança, tot i que, finalment, es mantenen els dels directius municipals.

ARXIVAT A:
Govern empresonatProcés català
Anar al contingut