Noura Hussein (Reuters)
Noura Hussein (Reuters)

Pena de mort per a una sudanesa que va matar el seu marit quan intentava violar-la

Campanya internacional per demanar al govern del Sudan clemència per a la jove de 19 anys, Noura Hussein Shatqa

Actualitzat

Noura Hussein Shatqa és una noia de 19 anys condemnada a mort perquè ha matat el seu marit en defensa pròpia quan aquest intentava violar-la. La pena de mort ha generat una campanya que ha tingut ressò mundial que demana clemència per a la jove.

La jove es va veure forçada a casar-se quan tenia 16 anys, però es va escapar de casa per acabar d'estudiar i va tornar-hi al cap de tres anys. Llavors, però, els seus pares la van obligar a tornar amb el seu marit.

Quan feia sis dies que tornava a viure amb el seu marit i després de refusar mantenir-hi relacions sexuals, ell va trucar a altres homes perquè la subjectessin i poder-la violar. Va ser l'endemà, quan l'home va intentar tornar-ho a fer, que la noia el va apunyalar fins que va morir.

 

 

Campanya per l'absolució de la noia

ONU dones, el Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA) i l'Oficina de l'Assessor Especial d'aquest organisme per Àfrica, en un comunicat conjunt, han demanat al govern del president Omar Hassan al-Bashir clemència per a la jove de 19 anys.

"Parlant per les dones i noies del món, demanem al govern del Sudan que salvi la vida de Hussein i protegeixi les vides de totes les dones i nenes segons el que està previst a la Carta de les Nacions Unides i els Objectius de Desenvolupament Sostenible"


A les xarxes s'ha compartit la seva història amb el hashtag #JusticeForNoura.

 


La plataforma change.org ha fet una petició que ha aconseguit gairebé 30.000 firmes i Amnistia Internacional ha començat una campanya de suport a la noia.

 

 


L'edat legal per casar-se al Sudan és 10 anys

Al Sudan no hi ha lleis que criminalitzin la violació per part del marit, ni tampoc que considerin com a crim l'ús de la violència per forçar la dona a mantenir relacions sexuals. A més, al país, l'edat legal per contraure matrimoni és als 10 anys.

L'advocat es va presentar com a voluntari per defensar la jove. Va fer-ho juntament amb uns altres tres advocats i han explicat que en el judici van presentar un informe psicològic elaborat per un expert que justifica l'acció de la jove com a acte de defensa legítima. Tenen temps fins al 25 de maig per recórrer la sentència.

Després que la família del marit rebutgés una compensació econòmica, els advocats de la jove estan intentant arribar a un acord amb la família de l'home per reduir la sentència. Tot i que no descarta aquesta opció, l'advocat de l'acusació considera que "la sentència és justa" i que, a més a més, ha servit per fer sentir millor la família de l'home.

El tribunal ha considerat que l'assassinat va ser premeditat. La noia és a presó preventiva des del maig del 2017.

ARXIVAT A:
Violència masclista
Anar al contingut