Washington

Pels Estats Units el Pakistan, un dels seus principals aliats, s'ha convertit en la principal amenaça per al món

Revelacions recents de Wikileaks posen de manifest la desconfiança dels Estats Units amb un dels seus principals aliats: el Pakistan. La diplomàcia nord-americana considera que els serveis secrets i l'exèrcit pakistanès col·laboren amb moviments islamistes i que el Pakistan -que té la bomba atòmica- s'ha convertit en la principal amenaça per al món.

Actualitzat
Les revelacions de Wikileaks posen de manifest el que alguns experts com Ahmed Rashid ja fa anys que denuncien: la col·laboració dels serveis secrets pakistanesos amb els moviments islamistes. Per l'administració nord-americana, el Pakistan -un país amb la bomba nuclear- s'ha convertit en la principal amenaça pel món.

L'exèrcit pakistanès, aliat dels Estats Units, promociona i finança les milícies talibanes que ataquen l'exèrcit nord-americà a l'Afganistan. Segons Anne Patterson, l'exambaixadora dels Estats Units al Pakistan, l'estratègia nord-americana de guanyar-se amb diners el Pakistan -16.000 milions de dòlars en ajudes en els últims 9 anys- no funciona. "No hi ha cap possibilitat que el Pakistan vegi un augment de la nostra ajuda... com una compensació suficient per abandonar el seu suport a aquests grups." L'ambaixadora Patterson escriu en un altre informe que "la preocupació més gran que tenim no és que un grup islamista robi una bomba nuclear, sinó més aviat que algú que treballi a les instal·lacions del govern del Pakistan pugui treure de mica en mica i clandestinament prou material per fabricar una bomba". Un risc, perquè, segons un altre document, "el Pakistan està produint armes nuclears a un ritme més ràpid que qualsevol altre país del món".

Els Estats Units no han dit mai res dels assassinats extrajudicials que fa l'exèrcit pakistanès, i això que, segons un altre informe, ho saben.

A més Wikileaks també ha revelat que tropes especials nord-americanes estan intervenint en operacions militars pakistaneses. Segons l'ambaixadora Patterson, "si això tingués cobertura mediàtica... els militars pakistanesos deixarien de demanar aquest tipus d'assistència".
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut