Barcelona

"Pel meu color i la meva aparença em demanen la documentació"

SOS Racisme denuncia que la policia atura sistemàticament persones per la seva ètnia

RedaccióActualitzat

SOS Racisme denuncia que la policia atura sistemàticament persones per raó de la seva ètnia, cosa que qualifica de "racisme institucional". No en tenen estadístiques, però sí que els n'arriben casos. Per això, s'han posat un any de termini per recollir-ne dades.

L'organització i una vintena d'entitats han engegat la campanya "Pareu de parar-me" amb l'objectiu de fer visible i recollir dades sobre les identificacions policials per perfil ètnic que afecten, majoritàriament, persones gitanes, magrebines i negres.

La campanya facilita també que es denunciïn aquestes identificacions i que no es vegin com una cosa normal. És el que demana l'activista de Sos Racisme Cheikh Drame:

"Puc dir que des de l'adolescència fins ara, si no m'ha passat deu cops, no me n'ha passat cap. Potser pel meu color i la meva aparença em demanen la documentació, perquè interpreten que he d'estar fent alguna cosa malament."

"Hauria de canviar aquesta cultura o mentalitat dels cossos policials, que reconeguin que el protocol d'espanyol i ciutadà d'aquí no és només una persona blanca."

"Considero que s'ha de denunciar sí o sí. Quan et trobes en una situació d'abús, el que està abusant, que sàpiga que no estàs disposat a abaixar el cap i deixar-li fer el que vulgui amb tu."

 

Aaron Giménez Cortés, de la Federació Associacions Gitanes de Catalunya, creu que tota la societat ha de reflexionar i que cal formar la policia:

"Una parada per ser gitano o per perfil ètnic és una parada il·legal, i vulnera els drets de la població. Quan veuen els cognoms, Giménez Cortés, l'actitud de la policia és diferent."

"El problema no és legal, és social. El racisme és un problema de la societat, i la policia forma part de la societat. La solució passa per educació social als cossos de policia."

"La paraula d'un gitano contra la d'un policia, tinc totes les de perdre (...) Quan vegin una situació on es vulneren drets de les persones, que ens donin suport, perquè una societat forta es una societat unida i solidària."

SOS Racisme ha fet públiques dades del Ministeri de l'Interior del 2013, que revelen que es van practicar 6,6 milions d'identificacions aquell any. D'aquestes, el 54,6% corresponien a persones sense nacionalitat espanyola, un percentatge que l'entitat considera "alt tenint en compte que només hi ha un 12% de població estrangera a Espanya".

L'entitat afegeix que la xifra és curta perquè "no inclou totes les persones de fenotip divers amb nacionalitat espanyola que van ser parades".

ARXIVAT A:
Racisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut