Pedro Sánchez i Felip VI se saluden en la trobada al Palau de la Zarzuela (EFE)
Pedro Sánchez i Felip VI se saluden en la trobada al Palau de la Zarzuela (EFE)
Madrid

Pedro Sánchez accepta l'encàrrec del rei de sotmetre's a la investidura

Pablo Casado ha anunciat que no s'oposa a una abstenció d'UPN per facilitar la investidura del dirigent socialista

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez optarà a la investidura com a president del govern espanyol. Ell mateix ho ha anunciat en una compareixença informativa a La Moncloa un cop tancada la roda de consultes amb el rei.

El dirigent socialista no té prou suports per assegurar-se la reelecció i haurà d'arribar a un acord per sumar la majoria o buscar abstencions que li permetin aconseguir-ho. Per això ha demanat "responsabilitat" a tothom: 

"Els espanyols volen un govern del PSOE. No hi ha alternativa. O governa el partit socialista, o governa el partit socialista. Tots hem d'actuar amb alçada de mires i enormes dosis de responsabilitat, jo el primer." 

 

Pedro Sánchez ha comparegut a La Moncloa després de passar per La Zarzuela (EFE)


"Contactes formals" amb el PP, Cs i Unides Podem

El president en funcions del govern espanyol ha avançat que la setmana que ve començarà una ronda de "contactes formals" de les tres principals formacions del Congrés, a banda del PSOE, "perquè són les que poden facilitar o bloquejar la investidura". Amb les altres formacions també hi parlaran "amb un altre format". Sempre, ha dit, per "dialogar dins del marc constitucional". 

Sánchez no ha posat data a la investidura; però, davant de les crítiques dels partits que pensen que no té pressa, ha replicat que "Espanya ha d'avançar com més aviat millor". 

Respecte a l'oferta d'UPN que dos diputats de la formació facilitin la investidura de Sánchez a canvi que els socialistes navarresos permetin un govern d'Unió del Poble Navarrès a la comunitat foral, no hi ha hagut concreció. Sánchez s'ha limitat a dir que no pactaran amb EH Bildu, que podria deixar fora del govern la coalició Navarra Suma, on hi ha integrats UPN, Cs i el PP. 

"El Partit Socialista de Navarra i el PSOE tenim la mateixa posició, i és que amb Bildu no s'acorda res. Començarem converses amb tothom, m'adreçaré als principals partits que poden bloquejar o facilitar la investidura, i a la resta amb un altre format, i serà el moment de saber què opina el senyor Esparza, Navarra Suma, en relació amb la investidura." 

Una aliança dels socialistes navarresos amb Geroa Bai i Podem, amb l'abstenció dels independentistes de Bildu, desbancaria Navarra Más. 

Sánchez ha estat l'últim de veure's amb el monarca a La Zarzuela, aquest dijous a la tarda, just després d'Albert Rivera i Pablo Casado.

Un cop acabats els contactes, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, s'ha desplaçat a La Zarzuela perquè Felip VI li comuniqués quin era el candidat que proposava per a la investidura. "El candidat comença ara el procés per buscar suports per la investidura", ha afirmat. 
 

Batet ha comparegut al Congrés després de parlar amb el rei
 

Abans de rebre Sánchez, el rei s'ha vist al Palau de La Zarzuela amb el president del PP, Pablo Casado, i amb el de Ciutadans, Albert Rivera.

 

Casado, per primer cop a les consultes

Pablo Casado ha participat per primer cop en les trobades per a la investidura. Aquest tràmit està condicionat per les negociacions que s'estan fent a diversos nivells.

Felip VI indica el camí a Pablo Casado abans de parlar a La Zarzuela (EFE)


En el cas dels populars, el seu soci de coalició a Navarra, UPN, ha plantejat que dos diputats de la formació facilitin la investidura de Sánchez a canvi que els socialistes navarresos permetin un govern d'Unió del Poble Navarrès a la comunitat foral.

En la roda de premsa posterior a la reunió amb el rei, Casado ha avalat aquest plantejament: 

"No estem en contra que Navarra Suma es pugui abstenir en aquesta investidura. Com a part de la coalició, no ho impedirem, sobretot si facilita que Navarra Suma governi tant al govern foral com a l'alcaldia de Pamplona. Ho considerem essencial per la unitat nacional i pel respecte a les llibertats públiques tant a Navarra com al País Basc."

Casado ha exigit, però, que la investidura "no es dilati" en el temps.

 

Rivera anuncia una oposició "ferma"

En la ronda de la tarda, el primer de passar a veure el monarca ha estat Albert Rivera, que ha transmès a Felip VI que Ciutadans farà una oposició "ferma" al govern de Sánchez.

Encaixada entre el dirigent de Cs i el rei (EFE)

Rivera ha insistit que no donaran suport a la investidura del socialista perquè, si vol ser president, haurà de comptar amb els "seus socis", en referència a Unides Podem i als partits nacionalistes i independentistes:

"He manifestat al rei que si Cs no podia governar assumiríem el resultat com a demòcrates, seríem a l'oposició i no avalaríem la investidura."


Borràs i Asens, en les trobades matinals

Al matí, han passat per La Zarzuela la diputada de JxCat Laura Borràs, el d'En Comú Podem Jaume Asens i també el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i el president del partit d'extrema dreta Vox, Santiago Abascal.

La ronda de consultes s'ha allargat dos dies i hi han participat dirigents de 15 partits. 
 

 

ARXIVAT A:
Eleccions 28APedro SánchezAlbert RiveraPablo CasadoFelip VI
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut