Pedro Sánchez rumia una crisi de govern amb canvis de ministres i menys carteres
Foto de família de l'actual Consell de Ministres a les escales de La Moncloa aquest abril (EFE/Moncloa/Fernando Calvo)

Pedro Sánchez rumia una crisi de govern amb canvis de ministres i menys carteres

Diverses veus apunten el desgast de ministres com González Laya, Robles i Celaá

La foto de l'actual Consell de Ministres podria canviar d'aquí poc temps, perquè creixen les veus sobre una possible crisi de govern a La Moncloa.

Pedro Sánchez estaria preparant uns canvis que no només serien de noms, sinó que també passarien per una reducció del nombre de ministeris.

Es tractaria d'una crisi de govern profunda, que algunes veus del PSOE apunten que s'haurà d'abordar després d'enllestir la carpeta dels indults, per agafar una nova embranzida de cara al curs polític que arrenca al setembre.

L'inevitable ball de noms, en qualsevol cas, ha començat a circular.

Ara mateix, una de les ministres més cremades és la d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, molt tocada per la gestió de la crisi diplomàtica amb el Marroc. Al PSOE molts la situen amb un peu fora del govern.

Un altre dels noms al centre de les crítiques, sobretot de l'oposició, és el del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

És cert, però, que al contrari que González Laya, el seu paper en el conflicte per l'arribada de migrants a Ceuta l'ha reforçat dins del govern.

Entre els membres del govern espanyol que semblen més desgastats també hi hauria la titular de Defensa, Margarita Robles, molt qüestionada pels seus companys de gabinet.

I la ministra d'Educació, Isabel Celaá, que podria donar per tancada la seva etapa al govern després de presentar la llei de la formació professional.

Més enllà dels noms, tot apunta que els canvis també passarien per una reducció de carteres: un Consell de Ministres més reduït que afectaria els ministres d'Unides Podem.

Alberto Garzón, de Consum, i Manuel Castells, d'Universitats, són els ministres morats amb menys pes.

Des de La Moncloa no neguen la remodelació de l'executiu, però recorden que qualsevol canvi és prerrogativa de Sánchez, que asseguren que ara està abocat en la gestió de la pandèmia, la crisi econòmica que ha causat i l'"agenda del retrobament" amb Catalunya.

Sobre aquesta última qüestió s'ha sabut, aquest divendres, que Sánchez ha parlat per telèfon amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i han acordat trobar-se a La Moncloa aquest mes de juny.

El dubte, ara per ara, sobretot, és si la crisi de govern es farà abans o després de marxar de vacances a l'agost.

ARXIVAT A:
Pedro Sánchez
Anar al contingut