Sánchez passa de llarg del procés català en el discurs d'investidura
Diputats d'ERC han entrat a la sessió d'investidura amb flors grogues per reivindicar els quatre diputats en presó preventiva

Pedro Sánchez passa de llarg del procés català en el discurs d'investidura

Només s'ha preguntat quin sentit té aixecar fronteres internes o si és millor compartir o dividir

RedaccióActualitzat

"És anar contra la història": és una de les poques referències que Pedro Sánchez ha fet sobre el procés català. El candidat a la presidència del govern espanyol, en el ple d'investidura que ha començat aquest dilluns al Congrés, ha passat de llarg sobre la crisi entre Catalunya i Espanya en el seu discurs.

Mentre parlava de la necessitat de "protegir Europa i els seus ideals" amb una "major integració", ha lloat que la UE sigui on s'han superat els "egoismes nacionals" i les "rivalitats i tensions internes".

"Quin sentit té fomentar la desunió i la divisió dins d'Espanya quan necessitem més Unió Europea? Quin sentit té aixecar fronteres internes quan cal enderrocar fronteres externes. És anar contra la història."

Tot seguit, ha afegit que "la superació de les tensions territorials" dins l'estat espanyol arribarà amb "la invocació de la llei i la Constitució, i de la seva aplicació, sens dubte necessària".

Tot i així, ha matisat que "no només amb això", i ha plantejat que la solució derivi també "d'un projecte col·lectiu de regeneració nacional, de progrés i d'inspiració europeista".

Cap al final del discurs, ha donat peu per parlar un altre cop sobre "la qüestió territorial". Quan semblava que aprofundiria en el procés català, Pedro Sánchez ha fet només referència a les connexions territorials per la via ferroviària just després de lloar l'Estat de les autonomies:

"Aconseguir que els drets siguin iguals per a tots els ciutadans visquin on visquin. L'Estat autonòmic ha servit per cohesionar Espanya. L'Estat de les autonomies va ser, i és, una gran idea, però existeixen desequilibris. Un d'aquests és el de les infraestructures. Em comprometo a un pacte d'estat en matèria d'infraestructures i transport que estudiï les connexions de rodalies o els corredors del Mediterrani."

 

Les mentides del Brexit i el "compartir, no dividir"

Sánchez ha volgut subratllar l'exemple del Brexit perquè, segons ell, s'ha d'aprendre dels seus errors. El candidat a la presidència ha afirmat que "hem d'aprendre de processos com el Brexit, que s'ha construït sobre la mentida i que ha debilitat la democràcia britànica". Pedro Sánchez s'ha preguntat sobre què és més útil, si "exercir una sobirania petita i inútil des de l'aïllament o formar part d'un espai comú, compartint sobirania per afrontar desafiaments que ens desborden com a país". La resposta és clara, ha dit:

"Hem de compartir i no dividir. S'ha d'integrar i no aïllar."


El mateix Gabriel Rufián, des de Twitter, ha subratllat que Pedro Sánchez ha sigut incapaç de fer cap menció a Catalunya o Podem:

 

ERC deixa entreveure que s'abstindrà

El vicepresident del govern i dirigent d'Esquerra Republicana, Pere Aragonès, ha deixat entreveure que el seu grup parlamentari a Madrid s'abstindrà en la investidura de Pedro Sánchez si finalment hi ha un acord entre el PSOE i Podem. Aquestes declaracions d'Aragonès han estat fetes abans del discurs de Pedro Sánchez.

Aragonès, en declaracions a "Els matins" de TV3, insisteix que Esquerra és independentista i vol una solució política per a Catalunya que passa pel dret a l'autodeterminació, però no vol bloquejar la investidura.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezProcés catalàERC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut