Sánchez i Colau acorden treballar conjuntament: "Passem de cocapitalitat a colideratge"
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l'alcaldessa Ada Colau, aquest divendres al matí a l'Ajuntament de Barcelona (ACN)
Barcelona

Sánchez i Colau acorden treballar conjuntament: "Passem de cocapitalitat a colideratge"

El president del govern espanyol i l'alcaldessa de Barcelona acorden reactivar el conveni de col·laboració cultural i científica i treballar per limitar els preus dels lloguers

RedaccióActualitzat

L'endemà de la trobada amb el president de la Generalitat, Quim Torra, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, tanca aquest divendres la seva visita a Barcelona amb unes quantes reunions més.

Amb gairebé mitja hora de retard segons l'horari previst, Sánchez ha arribat aquest divendres a l'Ajuntament de Barcelona, a dos quarts de 10, per reunir-se amb l'alcaldessa Ada Colau.

Preus de lloguer i finançament

A diferència d'aquest dijous, que Torra va rebre Sánchez a la mateixa plaça de Sant Jaume, sota la pancarta que reclama llibertat d'opinió i expressió, el president del govern espanyol ha entrat en cotxe a l'edifici de l'Ajuntament.

La reunió estava previst que durés mitja hora, però finalment ha durat gairebé una hora i, entre altres coses, Colau ha reclamat a Sánchez que es regulin els preus dels lloguers per llei, i també que es millori el finançament de la ciutat.

Sánchez i Colau acorden treballar conjuntament:
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l'alcaldessa Ada Colau, aquest divendres al matí a l'Ajuntament de Barcelona (ACN)
 


Passar de la "cocapitalitat" al "colideratge" de Barcelona

En la compareixença conjunta que han fet després de la trobada al Saló de Cent, tant Colau com Sánchez s'han felicitat de poder "normalitzar" les relacions institucionals.

El president del govern espanyol ha anat més enllà: aprofitant una frase de Colau, ha assegurat que cal afrontar la normalització de relacions amb la idea de Barcelona com a "colíder" d'Espanya:

"Per això és tan important recuperar una idea que m'ha dit l'alcaldessa durant aquests dies de preparació de l'agenda i que em sembla fonamental: passem de parlar de la cocapitalitat a una cosa molt més integradora, que és el colideratge."

"Espanya necessita molts més motors de creixement, si volem volar més alt necessitem molts més motors de creixement de desenvolupament, pols d'atracció, de progrés."


Un conveni i una comissió

La reunió ha servit per reactivar els convenis de col·laboració cultural i científica entre l'Ajuntament i el govern espanyol, l'últim dels quals signat el 2010 per un valor de 25 milions d'euros, i desactivats pels governs de Mariano Rajoy.

Ho ha explicat Ada Colau, que ha dit que aquest conveni és el "primer compromís" de la recuperació de la comissió interadministrativa amb el govern espanyol que preveu la Carta Municipal de la ciutat:

"La Carta Municipal de Barcelona recull una comissió interadministrativa per tractar regularment les relacions, les moltíssimes coses que compartim a nivell d'administració pública. Doncs recuperarem aquesta comissió administrativa i amb un primer compromís molt concret que feia temps que plantejàvem, que era recuperar el conveni de capitalitat cultural i científica de Barcelona."

"Agraeixo molt que la reunió d'avui no ha estat només de cordialitat institucional, sinó que també ha estat una reunió de treball, que és el que havíem demanat, i hem tingut l'oportunitat de parlar amb el president, però també amb la ministra de funció pública..."

"Com a ciutat de Barcelona per nosaltres també era molt important aquesta reunió, perquè veníem d'una dècada perduda, d'una dècada de governs del PP que havien interromput les relacions normals amb la que és capital de Catalunya i segona ciutat de l'Estat."

La regulació de lloguers, els pròxims mesos

Pel que fa a la regulació dels lloguers, Colau ha fet referència a la "feina prèvia" feta per Unides Podem amb el PSOE per l'acord de govern de coalició, que espera que es concreti "en els pròxims mesos":

"Avui li he traslladat al president la necessitat que el més aviat possible poder plasmar en els pròxims mesos un primer esborrany i que la ciutat de Barcelona està plenament disposada a col·laborar perquè el puguem portar a la pràctica com abans millor."

Colau ha agraït a Sánchez el seu discurs d'aquest dijous després de la reunió amb Torra, que ha qualificat de "punt d'inflexió tant en el to com en el contingut".

"L'agenda per al retrobament es posarà en pràctica"

En la seva intervenció, Sánchez ha fet referència a la reunió amb Torra i al document que li va portar el seu govern, l'anomenada "agenda per al retrobament", que ha dit que "es posarà en pràctica":

"Aquesta agenda per al retrobament no és només un paper que es quedarà, com tants altres que han pogut circular durant aquests últims 10 anys, en teoria, sinó que es posarà en pràctica, en fets. Aquest és un govern que no només aposta pel diàleg, sinó que també aposta per l'acció, volem ser resolutius, volem ser executius, volem comunicar, en definitiva, amb els fets."

La compareixença ha estat força curta, sense admetre preguntes dels periodistes, i Sánchez ha marxat per reunir-se amb la junta de la patronal Foment del Treball.


Foment i la reforma laboral del PP

A Foment del Treball Sánchez hi ha estat una hora i a més de amb el president, Josep Sánchez Llibre, s'hi ha trobat amb uns 60 empresaris i alts executius.

Pedro Sánchez amb Josep Sánchez Llibre, aquest divendres a Foment del Treball (EFE)

Entre aquests hi havia el president de CaixaBank, Jordi Gual, el d'Agbar, Ángel Simón, i el de Colonial, Juan José Bruguera.

En la reunió, entre altres peticions, li han demanat al president del govern espanyol que no derogui la reforma laboral del PP, sinó que la "modernitzi".


A la Diputació, un acord sobre energies renovables

L'última reunió de Sánchez a Barcelona ha estat a la seu de la Diputació de Barcelona amb la seva presidenta, l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín.

Pedro Sánchez i Núria Marín, aquest divendres a la Diputació de Barcelona (EFE)

També hi ha dedicat una hora sencera, que ha aprofitat per signar un acord per impulsar les energies renovables als municipis de la província.

Per un valor de més d'11 milions d'euros, aquest acord preveu la construcció de 150 instal·lacions fotovoltaiques fins el 2030.

Marín ha assegurat que aquesta ha estat la primera visita d'un president del govern espanyol a la Diputació de Barcelona.

Amb aquesta reunió Pedro Sánchez ha donat per acabada la seva estada a Barcelona, i ha tornat cap a Madrid.


Alt perfil institucional

Sánchez i Torra

El plat fort de la visita de Sánchez a Barcelona va ser la reunió amb Torra, amb una escenografia austera però amb un perfil institucional alt, fins i tot una compareixença posterior de Sánchez, cosa gens habitual en reunions d'aquesta mena.

En la trobada van pactar posar en marxa la taula de diàleg de governs aquest mateix febrer, però no es va fer pública cap data concreta. També van acordar que tots dos encapçalarien la primera reunió d'aquesta taula.

Tots dos presidents van valorar força positivament la reunió, malgrat Torra va lamentar que Sánchez no hagués aportat una proposta alternativa a l'autodeterminació i la fi de la repressió que li va reclamar.

 

"Superar el debat de l'autodeterminació"

Sánchez va respondre indirectament aquest lament de Torra a la tarda, durant una reunió amb els líders del PSC: segons fonts d'aquest partit, va dir-los que "superarem el debat de l'autodeterminació".

El primer secretari del partit, Miquel Iceta, va qualificar de "dia històric" aquest dijous, per la reunió entre Sánchez i Torra, i va valorar-la molt positivament.

Pla mitjà del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, primer secretari del PSC, Miquel Iceta, amb el ministre i secretari d'organització del partit, Salvador Illa, i altres membres de la formaci
Pedro Sánchez, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, amb el ministre Salvador Illa, aquest dijous a Barcelona (ACN)

Les fonts del PSC afirmen que Sánchez va definir el PSC com a "espai de trobada" per a catalans d'ideologies diferents i va vaticinar que en les pròximes eleccions catalanes pujarà, sobretot a costa de Ciutadans.

A la reunió hi van assistir el ministre de Salut, Salvador Illa, i la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, a més de dirigents del PSC com Jaume Collboni i Eva Granados.

També sindicats i una patronal

Sánchez i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, amb els líders dels sindicats UGT i CCOO
Pedro Sánchez i la delegada del govern espanyol, aquest dijous amb els líders dels sindicats UGT i CCOO, Camil Ros i Javier Pacheco (ACN)

Pedro Sánchez va aprofitar força la tarda: es va reunir a la delegació del govern espanyol amb responsables de sindicats, d'una patronal i de l'entitat Barcelona Global.

Després de la reunió, els secretaris generals de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros respectivament, van mostrar-se esperançats que es trobin solucions per aconseguir que no es perdin milers de llocs de treball del fabricant automobilístic Nissan a Barcelona.

Per la seva banda, el president de Pimec, Josep González, ha valorat molt positivament la taula de diàleg entre governs, que ha qualificat d'"imprescindible".

Pedro Sánchez, reunit amb el president de la Pimec, Josep González
Pedro Sánchez, reunit amb el president de la Pimec, Josep González (ACN)

 

ARXIVAT A:
Pedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut