Les cares eloqüents dels tres candidats (EFE)
Les cares eloqüents dels tres candidats (EFE)
Madrid

Pedro Sánchez guanya Susana Díaz i els barons i es converteix en líder del PSOE

Susana Díaz només guanya a Andalusia i Patxi López, a Euskadi

RedaccióActualitzat

La militància torna la secretaria general del PSOE a Pedro Sánchez. Defenestrat a l'octubre pel Comitè Federal del PSOE, Sánchez torna ara gràcies als vots dels militants.

La primera vegada, el juliol de 2014, va sortir elegit -malgrat ser un perfecte desconegut- gràcies al suport de la presidenta andalusa. Ara, recupera el càrrec segurament per haver plantat cara a Susana Díaz i a la majoria de barons de la formació.

La militància s'ha bolcat en aquestes eleccions internes: la participació ha estat de més del 80%. Han votat un total de 108.572 militants.

 

 

Pedro Sánchez obté el 50,21% dels suports. Susana Díaz, el 39,94%. Patxi López, el 9,85%.

A Catalunya, la distància s'amplia: Pedro Sánchez, el 81,90% i Susana Díaz, el 11,75%. De fet, Díaz només guanya a la seva comunitat: Andalusia. I Patxi López guanya a Euskadi amb el 53,24% dels vots.

La presidenta d'Andalusia ha assumit la derrota i ha felicitat el vencedor de les primàries. Ho ha explicat a Twitter Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, responsable de comunicació de la candidatura de Díaz.

Més tard, Susana Díaz, en una intervenció de pocs minuts a la seu de Ferraz, ha agraït els suports d'Andalusia, la seva comunitat, l'única on ha guanyat. Ha promès "posar-hi el coll" i s'ha posat a disposició del PSOE "en tot el que el partit necessiti".

Per la seva part, Patxi López ha fet una crida a "treballar tots junts per recuperar el PSOE".

"Avui comença tot", diu Sánchez

L'última intervenció a Ferraz l'ha fet el guanyador, aclamat per uns 200 militants que cridaven "Sí és sí". Pedro Sánchez ha traslladat el seu agraïment a Susana Díaz i Patxi López perquè "des de diferents posicions treballen i treballaran per fer un PSOE més fort."

El nou líder ha afirmat que avui no ha guanyat ell, sinó el PSOE i ha afegit que "quan guanya el PSOE guanya Espanya".

També ha anunciat que farà "una oposició útil, en defensa de la majoria social" i s'ha compromès "a ser el secretari general de tots i cadascun dels afiliats del PSOE."

Sánchez ha assegurat que, amb la seva elecció, "avui comença tot" i que, des de la unitat, faran tot el que puguin per canviar el rumb del país.

Iceta qualifica d'"incontestable" la victòria de Sánchez

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha qualificat d'"incontestable" la victòria de Pedro Sánchez en les primàries del PSOE i ha fet una crida a la cohesió interna del partit.

Iceta ha comparegut a la seu del PSC després que Sánchez hagués parlat a Ferraz i ho ha fet acompanyat de Salvador Illa, Meritxell Batet i Núria Marín, entre d'altres.

El socialista ha expressat el seu "compromís" per que el PSC contribueixi de manera "destacada i decidida" al futur del PSOE, un futur que creu que ha de passar per aconseguir la cohesió interna per construir una alternativa al PP.

Primera dimissió

L'actual portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ja ha anunciat la dimissió. Sánchez havia dit que el rellevaria.

Partit dividit

Els socialistes han arribat a les primàries ben dividits després d'una dura campanya de confrontació dels candidats. L'interès per l'elecció era màxim, per l'enfrontament obert entre els dos candidats amb opcions: Susana Díaz i Pedro Sánchez.

Els tres candidats només han coincidit un cop durant la campanya, en el debat organitzat pel partit. Allà, Sánchez i Díaz van escenificar una pretesa cordialitat, però tot seguit es van llançar punyals l'un a l'altre.

Mentrestant, Patxi López s'esforçava a intentar buscar punts d'acord per impedir el que qualifica de "xoc de trens". A Catalunya, la direcció del PSC s'ha mantingut neutral durant el procés de primàries.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut