Pedro Sánchez, amb el puny alçat durant el congrés del PSOE (Biel Aliño/EFE)
Pedro Sánchez, amb el puny alçat durant el congrés del PSOE (Biel Aliño / EFE)

Pedro Sánchez: "El PSOE sempre garantirà la unitat d'Espanya"

El president del govern espanyol consolida el seu lideratge al capdavant del PSOE després d'un congrés plàcid, on el 95% dels delegats han ratificat la nova executiva

Actualitzat

L'octubre del 2017, Pedro Sánchez dimitia com a secretari general d'un PSOE absolutament dividit; cinc anys després, el mateix Sánchez és el líder indiscutible d'un Partit Socialista renovat, i s'ha donat un bany de masses a València, coincidint amb el 40è congrés del partit.

La trobada ha formalitzat el tancament de les ferides internes del passat. Ha quedat demostrat amb la votació de la nova executiva proposada per Sánchez: el 95% dels delegats hi han estat d'acord.

Els membres de la nova executiva són dones en la seva majoria i tenen 47 anys de mitjana, 10 menys que l'anterior,

Aclamat per més de 9.000 persones, Sánchez ha reivindicat les figures de Felipe González i de José Luis Rodríguez Zapatero, i s'hi ha comparat quan ha explicat que ells també van ser acusats per l'oposició de voler trencar Espanya.

José Luis Rodríguez Zapatero, Pedro Sánchez i Felipe González, durant el congrés (Biel Aliño/EFE)


Catalunya, protagonista

La tranquil·litat de Sánchez podria veure's afectada pel que passi a Catalunya, sobretot en la taula de diàleg que manté amb Esquerra Republicana.  

Sánchez s'ha compromès a treballar per la convivència i el diàleg a Catalunya, però ha avisat que la seva independència no és un escenari factible: "El PSOE sempre garantirà la unitat d'Espanya."

"Quan altres s'hagin cansat d'odiar, seguirem treballant per la convivència entre catalans i entre Catalunya i el conjunt de la seva pàtria, que és Espanya, recuperant el diàleg i la convivència absurdament perduda durant tots aquests anys."

A banda de Catalunya, Sánchez ha volgut insistir en el full de ruta ideològic que perseguirà la seva nova executiva: el progrés vinculat a la socialdemocràcia.

"Segur que he comès errors, segur. Però mirant al meu voltant sento que hem aconseguit entre tots l'essencial i és que aquí continua viu aquest projecte de progrés i justícia social que es diu socialdemocràcia."

 

El PSC guanya pes

Un altre que també s'ha donat un bany de masses al congrés celebrat a la fira de València ha estat Salvador Illa, a qui els presents han agraït el seu esforç en la gestió de la pandèmia, quan dirigia el Ministeri de Sanitat.

Salvador Illa atenent els mitjans durant el congrés (Biel Aliño/EFE)

El líder del PSC ha correspost a l'ovació rebuda i s'ha mostrat agraït a Sánchez per la "sintonia molt gran" i les "relacions fluides" que hi ha entre la direcció del partit a Madrid i la branca catalana.

De fet, el pes específic del PSC dins del PSOE es veu reflectit en aquesta nova executiva, on han entrat l'exregidora lleidatana Montse Mínguez, el waterpolista Víctor Gutiérrez i el sindicalista Manuel García Salgado.

Aquestes cares noves se sumen a una representació destacada del PSC, amb dos ministres -Miquel Iceta i Raquel Sánchez-, la portaveu al Senat, Eva Granados, i la presidenta del congrés, Meritxell Batet.

ARXIVAT A:
PSOEPedro SánchezProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut