Madrid

Pedro Sánchez diu que no té prou diputats i descarta intentar una nova investidura: "Quedem abocats a noves eleccions"

El líder socialista assenyala Pablo Iglesias com el culpable de la repetició electoral i l'acusa de no haver volgut "pactar mai amb el PSOE"

Actualitzat

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha descartat optar a una nova investidura després de la reunió amb el rei Felip VI aquest dimarts a la Zarzuela. En una compareixença molt dura, Sánchez ha assenyalat el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, com el culpable de la repetició de les eleccions.

"El senyor Iglesias mai va voler pactar amb el PSOE, mai va voler veure un president de govern socialista a la Moncloa"

El líder socialista, l'únic candidat a la investidura que hi ha hagut en aquesta breu legislatura, ha reconegut davant del monarca que continua comptant només amb 131 diputats per intentar ser escollit president del govern i que, per tant, Espanya queda "abocada a noves eleccions". Sánchez ha afirmat que el suport a la seva candidatura és "insuficient per fer front al bloqueig de Rajoy i Iglesias", per la qual cosa apunta que "no pot ni ha de ser investit".

Iglesias i Rajoy, culpables del bloqueig

Sánchez ha assenyalat tant Iglesias com el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, com els culpables del bloqueig de la política espanyola durant aquests quatre mesos. Un "doble bloqueig" del qual ha dit que entenia el del líder del PP, però que "el bloqueig" del líder de Podem li semblava "senzillament inexplicable".

El líder del PSOE ha apuntat que aquest bloqueig no era contra el seu govern, sinó "contra la recuperació de la universalitat de la sanitat pública, contra la recuperació dels convenis col·lectius, contra el reconeixement del final dels aforaments i la lluita decidida contra la corrupció".

"Iglesias pot viure millor amb Rajoy com a president que amb mi, però estic convençut que els milions d'espanyols que van anar a votar canvi i que pateixen les retallades i estan indignats amb la corrupció del senyor Rajoy i del seu partit, no"

"He intentat amb totes les meves forces un govern de canvi"

Sánchez ha dit que, des que va rebre l'encàrrec del rei, ha intentat "honestament i humil" i "amb totes" les seves forces que es materialitzés "un govern de canvi". En aquest sentit, ha dit que la resta d'opcions, fossin "un govern de Mariano Rajoy o l'aliança amb Podem que ocupa la necessària complicitat de forces independentistes" no són "el canvi".

"Altres polítics que es diuen d'esquerres són tan d'esquerres que han votat amb el PP en contra d'un candidat d'esquerres a la presidència del govern"

En aquest sentit, Sánchez ha destacat que ell és "un home de paraula" i que ja havia avisat "que no seria president del govern a qualsevol preu". En aquest sentit, ha insistit que ell "avui podria ser president si hagués abraçat la tesi del senyor Iglesias", però que creu que un acord que passi pel suport o l'abstenció de formacions independentistes "no és el canvi que es mereix Espanya".

Agraïment a Ciutadans, Compromís i CC

Sánchez ha volgut fer un agraïment als "partits que han compartit amb mi les ganes de canviar el govern", en referència a Coalició Canària i Ciutadans. També ha volgut donar les gràcies a Mònica Oltra i Joan Baldoví, de Compromís, per la proposta d'aquest mateix dimarts per intentar evitar unes noves eleccions.

"Els vetos nominals han pogut davant del canvi, malauradament les cadires han bloquejat el canvi"

"Vam acordar 200 mesures amb Albert Rivera, vam acceptar 18 de les mesures d'Iglesias i avui hem dit que sí a 27 de les 30 de Compromís", ha dit el candidat del PSOE, que ha dit que, posteriorment "hem vist com Pablo Iglesias tancava la porta i llançava el cadenat".

"El canvi s'ajorna dos mesos però arribarà"

Sánchez ha assegurat que la falta d'acord per formar govern suposa que el canvi polític "s'ajorna dos mesos", però que aquest canvi "sensat" i "progressista" que creu que es mereixen els espanyols "arribarà" després de les eleccions del 26 de juny. El líder del PSOE s'ha mostrat confiat que Espanya "sortirà més forta d'aquesta cruïlla" i amb una "voluntat més ferma, determinada i clara per canviar el rumb del país".

De cara a les noves eleccions, Sánchez ha anunciat que es presentarà a les primàries per ser el candidat del PSOE el mes de juny.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut