Pedro Sánchez, aquest dilluns a Santiago de Xile
Pedro Sánchez, aquest dilluns a Santiago de Xile
Santiago de Xile

Pedro Sánchez diu que farà un Consell de Ministres a Barcelona, aquest any

El president espanyol defensa que la fiscalia investigui els Mossos pels llaços grocs i que es defensi Llarena a Bèlgica

RedaccióActualitzat

El govern espanyol farà un Consell de Ministres a Barcelona abans de finals d'any. Ho ha anunciat aquest dilluns el president del govern, Pedro Sánchez.

Sánchez ha fet l'anunci a Xile, on és de visita oficial, i ha fonamentat aquesta mesura simbòlica en el seu respecte a l'autogovern dels catalans:

"Som un govern profundament respectuós amb l'autogovern de Catalunya. Per descomptat, el govern té un projecte per al conjunt d'Espanya, també per a Catalunya, i ho demostrarem no només amb les polítiques, no només amb la política, no només amb la voluntat d'estirar la mà, sinó també portant, per primera vegada, un Consell de Ministres a Barcelona per parlar amb els catalans i demostrar-los aquest compromís que va més enllà de les paraules i que es plasmarà en fets i en polítiques."

No serà l'única ocasió en què el govern espanyol es reunirà fora de Madrid: Sánchez ha anunciat també un Consell de Ministres a Andalusia abans que s'acabi l'any.

 

El president del govern espanyol ha fet aquest doble anunci durant la roda de premsa conjunta que ha fet amb el president de Xile, Sebastián Piñera.

I, per fer-lo, no s'ha esperat a les preguntes dels periodistes, sinó que ho ha anunciat en la seva primera intervenció, afegint que, de fet, té un projecte per a cadascun dels pobles d'Espanya.

Fiscalia i Mossos

No ha estat l'única menció a Catalunya per part de Sánchez en aquesta roda de premsa: també s'ha referit a l'acció de la fiscalia cap als Mossos, i a la defensa del jutge Pablo Llarena.

El president del govern espanyol ha defensat la intenció de la fiscalia d'investigar els Mossos per identificar persones que retiren llaços grocs de l'espai públic. Sánchez ha dit que respecta l'autonomia de la fiscalia, però ha afegit que, en aquest cas, considera que aquesta està "obligada a investigar-ho".

La defensa de Llarena, "qüestió d'Estat"

Sánchez també ha dit que donar suport legal al jutge Pablo Llarena, investigat a Bèlgica a instàncies de Puigdemont i els consellers a l'estranger, no és una qüestió privada sinó d'Estat.

Ho ha dit quan li han preguntat sobre el canvi de criteri del seu govern respecte d'aquest cas, i ha assegurat que no hi ha hagut cap canvi, malgrat que en un primer moment s'havia dit que no defensarien Llarena per les seves declaracions privades fora del Suprem:

"Des del primer minut, el meu govern ha tingut clar que aquesta no és una qüestió privada, sinó d'Estat i que, en conseqüència, l'Estat actuarà en defensa dels seus interessos i de la seva sobirania jurisdiccional."

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ja va avançar aquest dilluns que el seu govern defensaria "l'actuació jurisdiccional" de Llarena. Aquest anunci va arribar després que moltes associacions de jutges i fiscals critiquessin el fet que no s'haguessin inclòs en la defensa les declaracions de Llarena en actes públics.

Anar al contingut