Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu (EFE)
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu (EFE)
Madrid

Pedro Sánchez comença el camí de la negociació per a la investidura sense pressa

Els pactes als ajuntaments i en algunes comunitats condicionen les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, que començarà dimarts la roda de contactes amb els partits

Actualitzat

Pedro Sánchez comença dimarts 11 de juny la ronda de consultes per obtenir suports per a la seva investidura. Ho fa, de moment, sense pressió perquè encara no hi ha cap data fixada.

Sánchez, ara president en funcions, sap que dimarts rebrà un cop de porta de PP i Cs, però amb les reunions vol visualitzar que Pablo Casado i Albert Rivera són els responsables que el candidat a la investidura busqui alternatives. L'abstenció dels independentistes seria l'última via.

L'objectiu de Sánchez és aconseguir els vots necessaris per ser investit president per majoria simple

Ara per ara, l'arc parlamentari està igualat i caldrà negociar també abstencions. Però, per això, serà imprescindible veure què passa en ajuntaments i parlaments autonòmics; cada moviment condiciona els altres.

El PSOE vol construir una majoria amb els vots d'Unides Podem, PNB, Compromís i el Partit Regionalista de Cantàbria. Però necessita alguna cosa més. Que algun dels vots situats ara en el "no" a Sánchez passi com a mínim a l'abstenció, i superar la barrera del 173 vots per ser investit amb majoria simple.

 

Dins el PSOE alguns aposten per la via navarresa, que els diputats d'UPN, socis del PP, facilitin la investidura de Sánchez si els socialistes permeten que la dreta torni a recuperar el govern de Navarra. I a UPN ja agrada aquesta opció. Javier Esparza explica que no té cap problema per negociar amb "els partits constitucionalistes":

"Nosaltres amb els partits constitucionalistes no tenim cap inconvenient mai a asseure'ns."

 

Més car és el preu que Coalició Canària està posant al vot de les seves dues diputades, que no volen sentir a parlar de cap acord que inclogui Unides Podem, i s'espolsen pressions. Ana Oramas és la portaveu de Coalició Canària:

"Si nosaltres som només dues. Els que estan decidint que es vagi o no a unes altres eleccions no som pas nosaltres, compte. Està el Partit Popular, està Ciutadans, està Podem..."

 

L'equip de Pedro Sánchez defensa que no hi ha paràlisi en les converses, però sí que abans d'abordar plenament la investidura de Sánchez s'ha de tancar l'escenari municipal i autonòmic.

Amb tot, de moment no hi ha nervis, convençuts a La Moncloa que el temps juga a favor del candidat socialista.

 

ARXIVAT A:
Eleccions 28APSOEPedro Sánchez
Anar al contingut