Pedro Sánchez s'assegura la investidura perquè el BNG descarta el no
Pedro Sánchez obté el suport necessari per assegurar la investidura (EFE)

Pedro Sánchez s'assegura la investidura perquè el BNG descarta el no

El Bloc Nacionalista Gallec està negociant amb el PSOE per votar a favor de la investidura de Sánchez, però ja ha manifestat que no la impedirà amb el vot contrari

RedaccióActualitzat

Aquest divendres, la direcció del PSOE ha donat el sí als acords del govern espanyol amb diversos partits per facilitar la investidura de Pedro Sánchez, inclòs el més polèmic, amb Esquerra Republicana.

Dijous va ser Esquerra qui va avalar l'acord. Dissabte, doncs, arrenca el procés d'investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol.

A falta de majoria absoluta, la votació definitiva serà dimarts -en segona volta, on Sánchez necessita més sís que nos i on, si res es torça, serà escollit amb el marge més estret.

 

 

Ara mateix disposa de 166 sís: els dels diputats del PSOE, Podem, els nacionalistes bascos, Més País, Compromís, Terol Existeix i Nova Canàries. 164 diputats votaran no, els del PP, Vox, Cs, Junts per Catalunya, la CUP, Navarra Suma i, atenció, el Partit Regionalista de Cantàbria, que va ser l'únic partit que va votar amb els socialistes a favor de Sánchez en l'anterior investidura fallida i que ara -en principi- li negarà el suport.

Entre les abstencions, Esquerra Republicana i Bildu.

Dels 2 diputats pendents, just la diferència entre els sís i els nos, el BNG ja ha dit que no hi votarà en contra. El Bloc Nacionalista Gallec, que té alguns recels de l'acord amb Esquerra, ha demanat "compromisos concrets" abans de votar sí però ha assegurat que no votarà enb contra.

Coalició Canària ho ha de decidir aquest divendres a la tarda.

PSOE: un acord dins de la legalitat i amb l'esperit del 78

L'executiu de Sánchez assegura que l'acord amb els republicans és només per la investidura, se situa dins la legalitat i té l'esperit del 78, quan tothom va cedir per redactar la Constitució.

Així ho ha explicat José Luis Ábalos:

"Tenen tot el dret a continuar mantenint el seu projecte polític i la seva visió respecte al futur i nosaltres tenim, legítimament, la nostra, que és mantenir la integritat territorial d'Espanya. Per tant, no estem a favor de l'autodeterminació, la qual cosa no vol dir que entre unes vies i altres no puguem trobar un punt, però per descomptat dins de la legalitat."

Els acords d'aquesta negociació entre governs es consultaran d'una manera encara per determinar, i només entre catalans.

"Una consulta no és un referèndum d'autodeterminació. Si són qüestions que afecten l'àmbit de la comunitat no tenen per què votar els altres."

Puigdemont ha manifestat les reserves a l'acord a través de Twitter

Carles Puigdemont considera un error que ERC no hagi consensuat abans els continguts de l'acord amb el PSOE i proposa que, abans de començar a negociar amb Madrid, es creï, aquí a Catalunya, una taula amb les formacions independentistes.

En un altre tuit, Puigdemont fa referència al de Gabriel Rufian l'octubre del 2017, quan va acusar alguns de traïdors per plantejar la possibilitat de convocar eleccions. Puigdemont recorda que va ser acusat d'haver-se venut per 155 monedes.

ARXIVAT A:
PSOEInvestidura
Anar al contingut