Pedagogia davant agressions homòfobes lleus: "Pensava que eren malalts, estava equivocat"

Una de les novetats de la llei d'igualtat de tracte i no-discriminació és introduir la pedagogia com a solució alternativa a les multes en casos d'agressions homòfobes lleus

Ivan Olmos/Roberto FigueroaActualitzat

Des de l'Observatori contra l'Homofòbia alerten de l'augment dels episodis de violència cap a les persones LGTBI; aquest any, un 20% més. Al Parlament està pendent d'aprovar-se la llei d'igualtat de tracte i no-discriminació. Una de les novetats d'aquesta llei és que inclou la pedagogia com a solució alternativa a les multes; una via que ja s'ha començat a aplicar, i amb bons resultats.

Per primera vegada a Catalunya, una agressió verbal a una parella homosexual s'ha reparat fent que l'autor de l'atac faci formació en una entitat del col·lectiu LGTBI, com a solució alternativa a la sanció econòmica. TV3 ha parlat amb les víctimes i l'agressor.

L'agressió es va produir al carrer. La Carla Canadell i la Cristina Tuñí sortien del gimnàs agafades de la mà. Des de l'altra banda del carrer van sentir que un home les insultava: "Putos homosexuals, esteu malalts"

Sorpreses, van travessar el carrer i s'hi van encarar per preguntar-li què els havia dit. La Cristina explica que van decidir actuar perquè va pensar que cap de les dues es mereixia que ningú els parlés així:

"Era la primera vegada, anava amb la meva parella, vaig pensar que cap de les dues ens ho mereixíem i vam decidir actuar. I li vaig dir: "Estic trucant els Mossos, perquè això que has fet no em sembla gens bé"".

I ho van denunciar. Expliquen que en cap cas volien que posessin una multa a l'agressor; el que volien és que un fet així no tornés a passar:

La llei LGTBI contempla que les agressions homòfobes, sempre que no constitueixin un delicte, es gestionin per la via administrativa.

Per això, durant la mediació, es va acordar que el Jordi, l'agressor, faria un voluntariat i assistiria a una formació en una entitat del col·lectiu LGTBI. En aquestes sessions, el Benito Eres, educador i president del Grup d'Amics Gais, Lesbianes, Transsexuals i Bisexuals, li va ensenyar conceptes com l'"homofòbia", la "transsexualitat" o l'"assetjament escolar".

Benito explica al Jordi conceptes bàsics com homofòbia, transsexualitat o assetjament escolar
Benito explica al Jordi conceptes bàsics com "homofòbia", "transsexualitat" o "assetjament escolar"

Més que un càstig, el Jordi diu que amb aquestes converses amb el Benito li han fet un regal:

"Jo abans tenia un concepte de l'homosexualitat masculina i femenina com una malaltia hormonal, però estava molt equivocat. Totes les persones som iguals, aquest és el concepte bàsic que hem de tenir."

La Cristina i la Carla estan contentes per com s'ha solucionat el tema i perquè han vist que denunciar, encara que no sigui una agressió greu, no és inútil:

"Sabem que hi ha agressions homòfobes pitjors, però tampoc és necessari que ningú t'insulti pel carrer malgrat sigui només un insult, perquè ens porten insultant tota la vida."

"Estem contentes perquè hem vist que no és inútil denunciar i no ens mereixem que ningú ens digui que no som iguals."

'Estem contentes perquè hem vist que no és inútil denunciar' expliquen la Cristina i la Carla
"Estem contentes perquè hem vist que no és inútil denunciar", expliquen la Cristina i la Carla
ARXIVAT A:
HomofòbiaLGTBIQ+
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut