Paul Rusesabagina, emmanillat anant al judici a Kigali el 25 de setembre del 2020 (Reuters/Clement Uwiringiyimana)

Paul Rusesabagina: d'heroi de l'"Hotel Ruanda" a condemnat per terrorisme

Un tribunal ruandès l'ha condemnat a 25 anys de presó mentre familiars, el govern belga i organitzacions pro drets humans asseguren que no ha tingut un judici just

RedaccióActualitzat

Paul Rusesabagina va ser el gerent del famós Hotel dels Mil Turons a la capital de Ruanda que va acollir més d'un miler de tutsis i hutus moderats per salvar-los dels hutus extremistes durant el genocidi de 1994.

Els fets van inspirar la pel·lícula "Hotel Ruanda", el 2004, dirigida per Terry George i interpretada per Don Cheadle, que feia del gerent hoteler.

El 2005, Rusesabagina va rebre la Medalla Presidencial a la Llibertat pel seu heroisme de mans de l'aleshores president dels Estats Units George W. Bush.

Però a Ruanda va ser criticat per supervivents que el van acusar d'haver explotat el genocidi per al seu benefici personal.

Ara un tribunal ruandès l'ha condemnat a 25 anys de presó per delictes de terrorisme. Se l'acusa de formar i finançar el grup terrorista Front d'Alliberament Nacional (FLN), braç armat del seu partit, el Moviment de Ruanda pel Canvi Democràtic.

Culpable "in absentia"

Rusesabagina -un dels detractors més ferotges del president ruandès, Paul Kagame- va deixar de comparèixer al judici al març del 2020 perquè considerava que no tindria un judici just.

El 31 d'agost va ser detingut a l'aeroport internacional de Kigali, una detenció que la seva família i advocats van qualificar de "segrest". També organitzacions pro drets humans han qüestionat la imparcialitat del judici.

Va ser declarat culpable "in absentia" en una vista de més de sis hores sobre una causa conjunta en què estava processat amb una vintena de membres de l'FLN.

Estava acusat de nou càrrecs de terrorisme. La prova que es va aportar va ser un vídeo del 2018 on expressava el seu suport a l'FLN.

"El vídeo de 2018 on Rusesabagina diu que ha arribat el moment de fer servir tots els mitjans possibles per aconseguir un canvi a Ruanda, ja que tots els mitjans polítics s'han provat i fallat, és una prova de la seva culpabilitat", va afirmar la jutge.

La dona i les filles de Paul Rusesabagina, aquest dilluns a Bèlgica (Reuters/Bart Biesemans)


En defensa de Rusesabagina

Rusesabagina té la nacionalitat belga i residència permanent als Estats Units. Està detingut a Ruanda des de l'agost del 2020. Viatjava de Chicago a Dubai, on havia de canviar d'avió per anar a Burundi, però l'avió el va portar a Kigali.

Amnistia Internacional ha reprovat les "nombroses violacions" comeses durant el procés "inclosa la detenció de Rusesabagina amb falsos pretextos i el trasllat il·legal a Ruanda". En el mateix sentit s'ha manifestat Human Rights Watch.

L'eurodiputada socialista belga Kathleen van Bremp ha dit en el seu compte a Twitter que "és un ciutadà belga i europeu" per la qual cosa "Bèlgica i la Unió Europea han de fer tot el possible per garantir els seus drets humans, la seva seguretat i la seva salut".

El govern de Ruanda ha cancel·lat aquest dimarts la reunió bilateral que havia de tenir amb Bèlgica en el marc de l'Assemblea General de l'ONU a Nova York després que l'executiu belga ha afirmat que Paul Rusesabagina "no va tenir un judici just".

Un genocidi amb 800.000 morts

Rusesabagina s'havia convertit en un opositor molt crític a Kagame. Per això vivia exiliat entre Bèlgica i els Estats Units, on va crear una fundació que promou la reconciliació per evitar nous genocidis.

El genocidi ruandès va començar el 7 d'abril de 1994 després de l'assassinat dels presidents de Ruanda i el de Burundi, que viatjaven en un avió que es va fer caure a Kigali.

El govern ruandès va acusar dels magnicidis els rebels tutsis del Front Patriòtic Ruandès, de Kagame. En cent dies es van matar al voltant de 800.000 tutsis i hutus moderats en una de les pitjors matances ètniques de la història recent.

ARXIVAT A:
ÀfricaTerrorismeDrets humans
Anar al contingut