Paul McCartney en un concert a Curitiba, al Brasil, el 2019 (Europa Press/Geraldo Bubniak)

Paul McCartney recupera un baix robat fa 51 anys, després d'una campanya per internet

A través de la campanya "The Lost Bass Project" s'ha localitzat l'instrument de l'exbeatle en un pub de Londres

RedaccióActualitzat

Paul McCartney havia recordat amb enyorança el seu baix preferit, que li van robar l'any 1972 al barri de Notting Hill de Londres. Era dins d'una camioneta de Wings, el grup que tenia llavors, quan els Beatles ja s'havien separat.

Era un instrument de la marca alemanya Höfner, amb una figura semblant a la d'un violí, que va comprar per 30 lliures l'any 1961. Amb aquest baix va gravar temes tan famosos dels Beatles com "Love me do" o "Twist and shout".

El fabricant del baix va organitzar l'any passat una investigació anomenada "Lost Bass Project", amb l'objectiu de poder trobar-lo i tornar-lo a McCartney. La campanya ha funcionat.

El baix el tenia Ruaidhri Guest, un jove que l'havia heretat, segons ha compartit a través de les xarxes socials.


"El baix ha estat autenticat per Höfner i en Paul està increïblement agraït a tots els implicats", diu un comunicat oficial del músic.

El fabricant també ha publicat la notícia.


Amagat en un pub de Londres

Els periodistes Scott i Naomi Jones, responsables de reconstruir el que ha passat, han explicat a la BBC que el lladre es va emportar el baix a un pub de l'oest de Londres, però es va adonar que li costaria vendre'l i li va demanar a l'amo del local que l'hi guardés.

Després del llançament de la campanya "The Lost Bass Project" van rebre més de 600 trucades i correus electrònics i a partir d'aquí van trobar "pistes fantàstiques".

"Vam pensar que podria ser a qualsevol part del món. Hi ha grans col·leccionistes al Japó o podria ser a casa d'un milionari a Jamaica, però al final era a només unes quantes milles de Notthing Hill", han explicat els periodistes.

El propietari del pub, primer, i la seva família, després, van conservar el baix durant 51 anys.

Comprar un instrument nou ara, de característiques equivalents, costaria uns 850 euros, davant de les 30 lliures que va pagar l'exbeatle el 1961. Però el seu valor real, amb la història que té al darrere, depassa de molt aquesta quantitat.

Els mitjans britànics creuen que per aquest baix es podrien aconseguir deu milions de lliures, si arribés a una subhasta. És gairebé el doble del que es va pagar per una guitarra de Kurt Cobain en una subhasta fa tres anys. L'any passat també es va pagar més de mig milió d'euros per una guitarra destrossada pel líder de Nirvana.

 

ARXIVAT A:
Música
Anar al contingut