L'escriptor Paul Auster (ACN/Edu Bayer)

Paul Auster: "Estem vivint un període de declivi i fa molta por ser-ne testimoni"

L'escriptor, que acaba de publicar "La llama inmortal de Stephen Crane", es mostra crític amb la societat nord-americana, en una entrevista al programa "Més 324"

Actualitzat
TEMA:
Literatura

L'escriptor nord-americà Paul Auster acaba de publicar "La llama inmortal de Stephen Crane", una biografia sobre aquest escriptor i periodista de finals del segle XIX, testimoni de la construcció dels Estats Units.

En una entrevista al "Més 324", Paul Auster ha estat molt crític amb la societat nord-americana, que encara arrossega qüestions sense resoldre com l'esclavatge o les matances de nadius americans.

"No hem abaixat el cap pels crims que vam cometre al principi, quan vam fundar el nostre país", diu Auster, que considera que aquesta és la raó principal perquè ara hi hagi "els mateixos problemes".

"Estem vivint un període de declivi i fa molta por ser-ne testimoni", ha dit l'escriptor en una entrevista amb Xavier Graset, recordant l'ocupació del Capitoli dels que no acceptaven que Donald Trump havia perdut les eleccions, fa gairebé un any:

"Sembla que ens encaminem a poc a poc cap a un estat de guerra civil. Espero que no esclati i que no arribem a veure cap violència física a gran escala, però qui ho sap? Perquè el país està absolutament dividit, tenim molts problemes a resoldre i no veig la voluntat política de fer-ho."

Paul Auster ha lamentat que "un gran percentatge del país estigui tan impulsat per l'animadversió racista".

L'autor de "La llama inmortal de Stephen Crane", Paul Auster (ACN/Edu Bayer)

Stephen Crane

El nom de Paul Auster farà créixer l'interès per Stephen Crane.

L'autor d'"El palau de la lluna", "Bogeries de Brooklyn" o "Timbuktú" va arribar a Crane després d'escriure "4, 3, 2, 1". "Estava esgotat i em vaig dedicar a llegir aquelles obres que tenia pendents i mai no tenia temps", explica, i així es va tornar a endinsar en una antologia d'aquest escriptor que va morir al 1900 als 28 anys.

"Quan vaig començar a rellegir-lo, amb més edat, he pogut entendre encara millor l'obra extraordinària de Stephen Crane", diu Auster, que "volia fer un llibre curtet, un tribut", però que s'ha convertit en una obra de més de 1.000 pàgines. Assegura: "No és ni una biografia ni un estudi literari" i "m'he acostat a la seva figura com m'acosto a un personatge de ficció".

Pots escoltar aquí l'entrevista sencera:

ARXIVAT A:
Cultura Literatura
Anar al contingut