Juvillà en una intervenció a la sala de premsa del Parlament
A la pàgina web del Parlament, Pau Juvillà va deixar de ser diputat el 28 de gener (Europa Press/David Zorrakino)

Pau Juvillà ja no és diputat: la secretària general executa la resolució de la JEC

Després de la votació en defensa del cupaire, la Junta Electoral Central ha tornat a comunicar a la presidenta de la cambra que apliqués de manera immediata la substitució sense esperar la resolució del Suprem sobre les cautelars

Irene Vaqué ReigActualitzat

Pau Juvillà ha deixat de ser diputat del Parlament. Ja no figura com a tal a la pàgina web de la cambra i, a banda, la secretària general de la cambra, Esther Andreu, ha activat la maquinària per substituir-lo, en compliment de la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) que demana retirar-li l'escó.

Ho ha informat a la mesa en una carta en què diu que ho fa per imperatiu legal i per evitar que s'imputi els funcionaris. "Em veig obligada a donar a l'Administració parlamentària les instruccions estrictament necessàries per no desatendre el que exigeixen els acords de la Junta Electoral Central", diu en la comunicació a la mesa.

 

De fet, administrativament, des del 28 de gener Juvillà ja no és diputat, segons consta al web del Parlament.

Això, el mateix dia que el ple de la cambra ha votat el dictamen per mantenir-li l'acta, però sense comprometre els funcionaris.


La JEC ha tornat a advertir Borràs

L'execució de la resolució sobre Juvillà s'ha conegut poc després que la JEC ha recordat a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que hi hauria conseqüències si no acatava l'ordre de retirar l'escó de diputat al cupaire Pau Juvillà.

Després del ple sobre el cas, l'organisme ha fet pública una altra resolució amb data d'aquest dijous que insta Borràs a "complir immediament" l'acord de la mateixa JEC del 20 de gener. I l'avisa de les "responsabilitats en què podria incórrer" en cas de no fer-ho.

És la resposta que li ha donat a Laura Borràs després que ahir la presidenta el va informar de les actuacions que havia fet el Parlament. 

Laura Borràs, presidint la mesa a l'inici del ple sobre el cas Juvillà
Laura Borràs, en el ple extraordinari sobre el cas Juvillà (Europa Press/David Zorrakino)

El cas és que Borràs no ha acceptat la delegació de vot de Juvillà, que la CUP havia demanat en el marc de les mesures de prevenció de la covid, ni l'havia convocat al ple, segons ha dit, per un conflicte d'interessos.

Un argument que no ha convençut els cupaires, que consideren que, a la pràctica, Juvillà ha estat suspès i no s'ha complert el que diu el dictamen aprovat al ple, que és que no es donen les circumstàncies per deixar-lo sense l'escó.

Al final, el dictamen s'ha aprovat amb els vots d'ERC, Junts i els comuns.


La JEC argumenta que no cal esperar el Suprem

La setmana passada, la JEC va donar cinc dies a la presidenta del Parlament -fins aquest divendres- per deixar Juvillà sense escó i ja la advertir de "conseqüències jurídiques" si no ho acatava.

En el document d'aquest dijous, la JEC manté que la resolució és "ferma en via administrativa, sense perjudici de les mesures cautelars" que pugui adoptar el Suprem, davant del qual han presentat un recurs tant el diputat independentista com el Parlament.

La JEC argumenta també que, en aquest cas, l'ordre s'ha d'executar immediatament "tret que la Sala del contenciós-administratiu del Tribunal Suprem adopti una mesura cautelar" sobre l'acord del 20 de gener.

L'organisme defensa d'aquesta manera que tirés pel dret en la retirada de l'escó a Juvillà, sense haver-hi una sentència ferma ni a la resolució de les mesures cautelars al Suprem.

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàLaura BorràsJxCatParlament de Catalunya
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut